16.7.2016. 21:20
0
Pet dobrih razloga zašto biste trebali jesti tamnu čokoladu
Maje su je smatrale hranom bogova, danas je darujemo da bismo pokazali ljubav, a neki kažu da je i odličan afrodizijak. Dobra je za zdravlje i pomaže mršanju.

Tamna čokolada sadrži više antioksidanata, nego mliječna, jer ima veći udio kakaa. Također, ima manje kalorija, zasitna je i bogata vlaknima - što je bolje za osobe, koje žele smršati.

Osim toga, ovih pet stvari dovoljno su dobar razlog da počnete jesti tamnu čokoladu:

Tamna čokolada i kakao bogati su antioksidantima - prirodnim spojevima, koje možemo pronaći u voću, povrću, žitaricama i orašastom voću. Antioksidanti štite naš organizam od prijevremenog starenja i mnogih bolesti, uključujući rak, prenosi 24sata.hr.

Čokolada sadrži serotonin, koji djeluje protiv depresije, i endorfin, koji daje osjećaj zadovoljstva. Čokolada je odavno poznata kao afrodizijak.

Tamna čokolada bogata je feniletilamin-kemikaliju zbog kojeg se vjeruje kako stvara osjećaj zaljubljenosti. Istraživanje je pokazalo kako žene koje svakodnevno konzumiraju čokoladu imaju bolji seksualni život od onih koje to ne čine.

Bez obzira na svoj slatki okus, tamna čokolada ima niski glikemički indeks. To znači da konzumiranje tamne čokolade ne podiže razinu šećera u krvi, što je dobra vijest za dijabetičare. Flavonidi, koje sadrži čokolada, liječe dijabetes, jer poboljšavaju osjetljivost stanica na inzulin i glukozu.

Tamna čokolada štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava. Klinička istraživanja potvrđuju da nekoliko kockica čokolade dnevno smanjuje krvni tlak, poboljšava protok krvi i sprečava stvaranje ugrušaka. Čokolada sadrži cijeli niz vitamina i minerala. Bogata je bakrom, magnezijem, kalcijem, kalijem i željezom. 


(Anesa Agović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.