26.7.2016. 9:28
0
Sve više radnika na bolovanju zbog tumora
U prvih šest mjeseci ove godine je zbog različitih tumora na bolovanju dužem od 30 dana bilo 7,84 posto više zaposlenih u Srbiji nego u istom periodu prošle godine, pišu "Večernje novosti".

Sa ovom dijagnozom se najviše povećao broj zaposlenih koji su privremeno spriječeni za rad, što direktno održava poražavajuću statistiku prema kojoj od karcinoma godišnje u Srbiji oboli oko 33.000 ljudi. 

Prema posljednjem izvještaju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Srbije o privremenoj spriječenosti za rad duže od 30 dana, zbog tumora su najviše odsustvovali radnici na području filijale Novi Pazar. 

Na tom području oboljeli od tumora čine čak 17 posto svih koji su išli na bolovanje, a iznad prosjeka su kada je riječ o bolovanju iz istog razloga i stanovnici Zrenjanina, Valjeva, Sremske Mitrovice i Pirota. 

U porastu su i bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva, zbog kojih je na bolovanje u prvoj polovini ove godine otišlo 7,7 posto više zaposlenih nego u istom periodu 2014. godine. 

U prvih šest mjeseci ove godine je zbog različitih oboljenja pred ljekarsku komisiju, koja između ostalog odlučuje o bolovanjima od preko 30 dana, izašlo 150.704 osiguranika, od kojih neki i više puta, što je za 4,3 posto više nego u prvoj polovini prošle godine.

(SRNA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.