2.8.2016. 18:20
0
Za sve je kriv stres: Kosa može pokazati mjesecima unaprijed hoćete li doživjeti srčani udar
Istraživači sa Univerziteta Zapadni Ontario, dali su prve izravne dokaze s pomoću bioloških markera, koji pokazuju kako hronični stres ima važnu ulogu kod srčanog udara.

Faktori stresa kao što su posao, bračni i finansijski problemi povezani su s povećanim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti, uključujući i srčani udar. Međutim, do njihova otkrića nije bio poznat nijedan biološki marker za mjerenje hroničnog stresa.

Znanstvenici Gideon Koren i Stan Van Uum razvili su metodu za mjerenje razine kortizola u kosi koja daje informacije o razini stresa mjesecima prije srčanog udara.

Kortizol se smatra hormonom stresa i razina mu je povećana u skladu sa povećanim stresom.

“Kosa u prosjeku naraste jedan centimetar u mjesec dana, pa ako se uzme uzorak kose šest centimetara dužine, možemo odrediti i razinu stresa za šest mjeseci mjerenjem razine kortizola u kosi”, pojašnjava Koren.

U istraživanju je sudjelovalo 56 ispitanika koji su bolovali od srčanih bolesti, a u kontrolnoj grupi je ulestvovalo 56 muškaraca koji su bili hospitalizirani zbog drugih bolesti. Analizirala su se tri centimetra kose svih ispitanika.

Viša razina kortizola u kosi bila je primijećena kod pacijenata s kardiovaskularnim bolestima, piše Net.hr.


(Anesa Agović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.