8.8.2016. 20:20
0
Učite od najboljih: 10 fitnes tajni olimpijskih sportista
Potparol „Američkog savjeta za vježbanje“ Tod Durkin otkrio nam je 10 savjeta, koji će vam pomoći da trenirate i izgledate poput vrhunskih sportista.

Ishrana i hidratacija
Da biste obezbijedili energiju tijelu neophodnu za vrhunske napore, morate se prije svega pravilno hraniti. To uključuje kombinaciju ugljikohidrata i proteina koje treba konzumirati za doručak, a potom i druge obroke na svaka tri do četiri sata u razmaku od 90 minuta prije treninga. Redovno uzimanje vode obezbjeđuje neophodnu hidrataciju, a najbolje je piti običnu vodu i sportska pića koja obnavljaju elektrolite koji se gube znojenjem.

Kvalitetan
Sportistima koji naporno treniraju treba između 8 i 10 sati sna da bi povratili energiju. U krevet treba ići prije 11 sati uveče, a zbog optimalnog hormonalnog oslobađanja nije poželjno koristiti kompjuter ili gledati televizor 30 minuta prije spavanja zbog elektromagnetnih talasa koji će negativno uticati na vaš san.

Dobro zagrijavanje i oporavak
Nakon desetominutnog laganog džogiranja ili preskakanja užeta, odvojite 15 minuta za dinamično zagrijavanje organizma radeći jak kardio program ili vježbe poput iskoraka. Nakon treninga potreban je adekvatan oporavak, koji uključuje različita uvijanja, masaže i istezanja da biste popravili fleksibilnost i smanjili bol i umor u mišićima.

Mentalna priprema
Psihologija igra jednu od ključnih uloga u uspjehu svakog sportiste. Čitanje inspirativne literature, ponavljanje određenih mantri i rad sa psiholozima predstavlja obavezan put ka uspjehu, bez obzira koji cilj želite da ostvarite.

Unajmite trenera
Nema ozbiljnog sportskog rezultata bez kvalitetnog trenera. Ljudima kojima su potrebne korjenite promjene treba jasan plan i pomoć lica koje je sposobno da vam pomogne u teškim situacijama. Statistike su pokazale da angažovanjem profesionalnih trenera možete značajno popraviti svoje rezultate.

Dinamične vježbe
Umjesto da koristite sprave u teretani za trening, pređite na rad sa medicinkama i fitnes loptama. Radite različite vrste dijagonalnih i rotacionih pokreta u kombinaciji sa jednostranim vježbama. Trčite, skačite i bacajte!

Dižite velike težine
Da biste zaista bili moćni, morate se testirati sa maksimalnim težinama. Probajte sa dvije ili tri maksimalne serije kroz 4 do 6 ponavljanja jednom nedjeljno. Podizanje maksimalnih težina ubrzava hormonalni rast.

Snaga zgibova
Zgibovi pogađaju velike mišićne grupe i pomažu nam da trčimo brže, da popravimo držanje i rad metabolizma. Postoji veliki broj verzija ove vježbe, a posebno je korisna ona sa elastičnom trakom. Poželjno je raditi i sve verzije veslanja.

Jutarnji treninzi
Svi olimpijci treniraju ranije tokom dana. Ujutru ste najsvježiji i bićete skoncentrisaniji na vježbanje, a to znači da ćete postići i bolje rezultate.

Trening partneri
Rad u grupi pokazao se kao izuzetno koristan, pa upravo zato brojni sportisti zajedno treniraju čak i ako su konkurencija jedan drugom. U timskom radu ćete imati veću odgovornost, a takmičarsko raspoloženje će vas gurati da napredujete i idete dalje. Da ne spominjemo koliko je važno imati pomoć tokom napornih intezivnih treninga, pogotovo u danima kada niste na najvišem nivou.


(Anesa Agović / Menshealth)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.