25.8.2016. 15:29
0
Trening za brzo mršanje koji traje samo 4 minute
Vježbe visokog intenziteta, a kratkog trajanja pomažu u bržem sagorijevanju masti i jačanju mišića Ovaj program vježbanja razvio je dr. Izumi Tabata iz Tokija, trenirajući japanske klizače i tragajući za metodom koja će povećati njihovu izdržljivost. Otkrio je da se to može postići intenzivnim treningom u trajanju od 20 sekundi, koji se smjenjuje sa stankama od 10 sekundi.

Kakvi su učinci treninga?

Zahvaljujući većem broju ponavljanja i kratkim pauzama dolazi do bolje prokrvljenosti mišića i, posljedično, povećanja snage. Vrlo učinkovito smanjuje masne naslage i ima sličan učinak kao kardio trening – poboljšava funkcije srca i podstiče cirkulaciju.

Kako izgledaju vježbe?

Rade se vježbe za jačanje leđnih i trbušnih mišića, sklekovi, čučnjevi, preskakanje užeta. Serija mora trajati 20 sekundi, nakon čega slijedi kratki odmor od 10 sekundi.

Vježbe se izvode u osam serija, a prije toga obvezno je zagrijavanje od pet minuta, koliko traje i istezanje nakon treninga. Tabata vježbe su izuzetno naporne i važno je da se uvode postupno kako bi se izbjegle povrede, piše Net.


(Anesa Agović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.