28.8.2016. 16:56
0
Ispravite veliku grešku koju pravite dok jedete lubenicu
Mnogi ljudi ne žele pojesti lubenicu dok nisu odvojili i bacili sve košpice. Ali, bacanje tih košpica je velika pogreška, puno pametnije ih je pojesti, a ovdje su razlozi zašto.

Košpice od lubenica su zapravo vrlo zdrave za naše tijelo i bolje ih je pojesti nego baciti. Ipak, radi se o tome da se trebaju jesti posebno. Kada ih progutamo zajedno sa slasnim mesom lubenice, obično ih ne izgrizemo pa samo prođu kroz probavu, a tada od košpica nema puno koristi. Inače, one su prepune željeza, magnezija, kalcija, vitamina A, B i C te vlakana, antioksidansa, a imaju i antibiotska svojstva. Također, pomažu kod pojave crijevnih parazita te kod angine pektoris, erektilne disfunkcije (jača libido i potenciju), hipertenzije, arteroskleroze, problema s bubrezima i mokraćnih puteva.

Dobro ih je i samljeti pa dodavati u hranu. Od svježih usitnjenih košpica se može napraviti vrlo zdrav napitak - u litri vode se prokuha 30-tak košpica (oko deset minuta), nakon hlađenja se procijedi i pije. Ovaj napitak posebno je dobar u obrani tijela od bakterija te za čišćenje bubrega od kamenca i pijeska. Košpice se mogu i ispeći na tavi. Najprije se osuše pa peku oko 25 minuta na srednoj temperaturi. Povremeno posipajte vodom u kojoj ste rastopili sol. Ovako pripremljene košpice su vrlo ukusne grickalice. Osim toga, na ovaj način se iskoristi najveći dio korisnih sastojaka. Još jedan način pripreme je pustiti ih da proklijaju pa ih se onda osuši i dodaje raznim jelima, piše 24sata.


(Anesa Agović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.