13.9.2016. 9:23
0
FBiH: Za sedam mjeseci registrovano 88 osoba oboljelih od bruceloze
Od januara do kraja jula u Federaciji BiH /FBiH/ registrovano je 88 lica oboljelih od bruceloze, dok je u prošloj godini bilo 101, navodi se u mjesečnom biltenu Zavoda za javno zdravstvo FBiH o kretanju zaraznih bolesti za jul.

Na području sela Čaplje u opštini Sanski Most krajem augusta krava je zaražena brucelozom, što predstavlja već deseti slučaj oboljenja životinja od te opasne zarazne bolesti na području ove opštine u posljednja dva mjeseca, piše "Večernji list". 

Bruceloza se na ljude prenosi direktnim kontaktom sa bolesnim životinjama ili konzumiranjem mliječnih i mesnih proizvoda koji ne prolaze odgovarajuću termičku obradu, kao što su kisela pavlaka i svježi sirevi. 

Veoma je važno da se bolest prepozna na vrijeme kako bi se izbjegle ozbiljnije posljedice. Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka, a simptomi su najsličniji gripu. 

Pacijenti imaju visoku temperaturu, žale se na malaksalost, glavobolju, bolove u kostima i zglobovima, a nerijetko i na obilno preznojavanje. 

(SRNA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.