26.9.2016. 10:47
0
Je li LED rasvjeta opasna za zdravlje?
FOTO: Ilustracija
Američka zdravstvena asocijacija u junu je objavila upozorenje da visokosenzitivna LED ulična svjetla emitiraju nevidljivo plavo svjetlo koje može ometati ritam sna i povećati rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema poput raka i kardiovaskularnih bolesti.

Asocijacija je također upozorila da LED svjetla mogu pogoršati noćni vid u vožnji, piše Washington Post.

Slične zabrinutosti su se pojavljivale i proteklih godina, no ovo upozorenje dodaje na ozbiljnosti problema i moglo bi prisiliti gradove (barem one u SAD-u) da razmisle o intenzitetu kojim koriste LED svjetla.

LED svjetla imaju 50 posto veću energetsku efikasnost od običnih i traju 15 do 20 godina umjesto dvije do pet. 

Zanimljivo je da su neki američki gradovi rekli da zdravstvena zabrinutost nije dovoljno uvjerljiva da nadjača benefite LED uličnih svjetala.

Glasnogovornik energetske gradske tvrtke Seattlea rekao ja da LED svjetla ne emitiraju ništa više problematičnih plavih radiovalova od večine računala i televizora.

Jedan od glavnih dužnosnika Phoenixa, Mark Hartman, rekao je da bi oni mogli preći na kombinaciju starih i LED svjetala, te bi starija svjetla koristili u četvrtima u kojima se stanuje, a ona LED na velikim saobraćajnicama i raskrsnicama. Rekao je i da će sigurno u obzir uzeti zdravstvene argumente iako je također spomenuo zračenje kompjutera i televizora, prenosi N1.

U SAD-u je vlast ohrabrivala savezne države i lokalne samouprave na LED ulična svjetla čim su ona postala dostupna. Kritičari tvrde da su se ipak malo požurili.

"LED svjetla prvih generacija zaista imaju negativan utjecaj na ljudsku psihofizičku dobrobit", rekao je Michael Siminovitch s Sveučilišta u Kaliforniji.

Svjetlost se mjeri po temperaturi boje i izraža se u kelvinima (K). Originalna LED ulična rasvjeta imala je temperature od najmanje 4000 K što producira jarko bijelo svjetlo s velikom količinom nevidljivog plavog svjetla.


(Anesa Agović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.