5.10.2016. 18:48
1
Top 10 namirnica koje jačaju imunitet i štite nas od bolesti
FOTO: Ilustracija
Prva linija obrane je općenito zdrav stil života – prestanite pušiti, povećajte unos voća i povrća te cjelovitih žitarica, a smanjite unos zasićenih masti i šećera.

Ova hrana ima važnu ulogu u jačanju imuniteta:

Jogurt
Sadrži probiotike, zdrave bakterije koje čiste crijeva i probavni trakt od mikroba koji bi mogli potaknuti razvoj bolesti. Preporučuje se popiti barem jednu čašu jogurta s probioticima na dan.

Zob i ječam
Sve žitarice sadrže beta glukan, vrstu vlakana s antimikrobnim i antioksidativnim svojstima jačima nego što ih ima razvikana Echinacea. Trebalo bi ih uvrstiti barem u jednu od tri dnevne porcije žitarica.

Bijeli luk 
Sadrži alicin, aktivni sastojak koji djeluje protiv infekcija i bakterija. Svaki dan pojedite po dvije do tri češnje bijelog luka i prirodno ojačajte imunitet te smanjite mogućnost zaraze u hladnim danima.

Plodovi mora
Selen, prisutan u školjkama i mesu rakova, pomaže bijelim krvnim zrncima u proizvodnji citokina, proteina koji pomaže izbaciti viruse gripe iz tijela.

Optimalna doza: dvije porcije sedmično.

Crni čaj
Ljudi koji su pili pet šoljica crnog čaja dnevno tokom dvije sedmice imali su 10 puta više interferona za borbu protiv virusa u krvi u odnosu na one koji su pili placebo napitak, pokazuje studija s Harvarda.

Govedina
Odrasli često unose premalo cinka prehranom, a to je važan mineral za imunitet: važan je za razvoj bijelih krvnih stanica koje prepoznaju i uništavaju invaziju bakterija i virusa.

Pileća supa
Istraživači u Nebraski otkrili su da piletina tokom kuhanja otpušta aminokiselinu cistein koja kemijski nalikuje lijeku protiv bronhitisa – acetilcisteinu te da juha pomaže čišćenju sluzi kod bronhitisa.  

Slatki krompir
Kako biste ostali jaki i zdravi, vaša koža treba vitamin A, koji igra važnu ulogu u proizvodnji vezivnog tkiva. Stoga jedite hranu bogatu beta-karotenom koji tijelo pretvara u vitamin A.  

Gljive
Studije pokazuju da gljive povećavaju proizvodnju i aktivnost bijelih krvnih stanica pa su korisne u borbi protiv infekcije. Stručnjaci preporučuju oko 30 grama gljiva dnevno.  

Masna riba Losos, skuša i haringa bogati su omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upalu, što povećava protok zraka te štiti pluća od prehlade i respiratornih infekcija. Jedite dvije porcije sedmično, piše Index.


(Anesa Agović)
 

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.