7.10.2016. 10:42
0
Ovo je šest načina da psihički ojačate kada vam je to najpotrebnije
FOTO: Ilustracija
Kada stres i svakodnevni problemi s kojima se suočavamo počnu uzimati svoj danak, postoje male stvari koje možemo uraditi, a koje nam omoguće da napravimo pauzu i poboljšamo naše cjelokupno blagostanje. Sljedeće prakse podupiru naučna istraživanja, a mogu vam pomoći da se vrlo brzo osjećate bolje.

Izrazite zahvalnost
Istraživanja pokazuju da izražavanje zahvalnosti zbog onoga što imate ili nekome ko je nešto učinio za vas ima vrlo pozitivan uticaj na vaše mentalno blagostanje. Zahvalnost ne samo da će učiniti da se osjećate bolje i optimističnije već će povećati i osjećaj empatiju, a ako je izražena prijatelju ili članu porodice, učiniće da se i oni osjećaju bolje, piše Atma.

Smijte se
Obično se kaže da je smijeh lijek koji vam trenutno može pomoći da se osjećate bolje. Smijeh može povećati razinu energije i teško da ćete osjećati stres dok se smijete. Čak i osmijeh može imati efekta.

Napravite pauzu
Odmaranje od svakodnevnih briga (vježbanje, čitanje knjige, slušanje muzike, odlazak u kupovinu, odlazak na produženi vikend i slično) može vam pomoći da eleminišete stres. Ključni element je da zaista “napravite pauzu”, a ne da sjedite i razmišljate o stvarima koje treba da obavite i načinima na koje to treba da izvedete.

Posjetite nekoga kome ste potrebni
Biti podrška prijateljima i, uopšte, osobama do kojih vam je stalo kada se ne osjećaju najbolje (bolest, osobni problemi i slično) ne samo da će njima biti od pomoći već će poboljšati i vaš blagostanje, kako kroz zajedničko druženje tako i kroz spoznaju da ste uz nekoga ko prolazi kroz teško razdoblje.

Provodite kvalitetno vrijeme sa onima koji su vam najvažniji
Ništa nije tako korisno kao kvalitetno provedeno vrijeme s nekim koga volite. Bilo da je to romantična večera s partnerom, odlazak u šetnju s djecom, prisjećanje na srećnetrenutke sa porodicom ili društvom... Sve te interakcije dovode do stvaranja pozitivnih uspomena koje će vam ubuduće pomoći da prebrodite teške trenutke.

Volontirajte ili pomozite nekome
Veliki broj ljudi uključen je u volonterski rad jednostavno zbog toga što se osjećaju dobro kada znaju da pomažu nekome. Dakle, potražite već danas organizacije koje primaju volontere i uključite se i vi. Biće vam bolje 100 posto.


(Anesa Agović / CDM)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.