7.10.2016. 21:04
0
Siromaštvo utiče na brže starenje mozga
Siromaštvo je u novom istraživanju sprovedenom u SAD povezano s negativnim uticajem na mentalne funkcije i povećanjem rizika za preuranjeno starenje mozga, prenose mediji.
Nalazi koje je objavio "American Journal of Preventive Medicine" su prikupljeni od oko 3.400 ispitanika praćenih od 1985. do 2010. godine. 

Učesnici istraživanja su na početku posmatranog razdoblja imali između 18 i 30 godina. 

Istraživači s Univerziteta u Majamiju su na ispitanicima sproveli niz testiranja kognitivnih funkcija koji upućuju na važnu ulogu nemaštine u procesu starenja mozga. 

Prema podacima za SAD, gotovo 80 odsto Amerikanaca je barem jednom u životu bilo blizu granice siromaštva.

(CDM/Alen Avdić)
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.