15.10.2016. 8:14
0
Navike zbog kojih će vam tijelo i um biti zahvalni
Iako je teško odvojiti vrijeme za sebe, navike poput pravljenja planova sa sobom i buđenja ranije pomoći će vam da se osjećate srećnije i da se odmorite. U ovom stresnom i užurbanom modernom načinu života, za zdravlje naše psihe vrlo je važno odvojiti vrijeme za sebe. Iako se to čini nemoguće, postoje one navike koje možete usvojiti i zbog kojih više nikada nećete imati osjećaj da nemate nimalo vremena za sebe.
 Ugodite sebi
Kada brinemo o sebi i posvetimo sebi vrijeme, bez obzira na to koliko to vrijeme traje, s radošću ćemo se posvetiti i drugim ljudima u našem životu.

I u avionu piše da masku s kiseonikom uvijek stavimo najprije sebi prije nego što pomognemo drugima oko nas. Ponekad za sebe možemo izdvojiti samo pet minuta u danu, a ponekad čitav vikend. Nije bitno koliko, ali to vrijeme mora biti samo naše. Pa ako je naše vrijeme "spalo" samo na pet minuta, možemo tih pet minuta sjesti u tišini i fokusirati se na disanje, bilo da se radi o pet minuta prije posla, za vrijeme pauze ili kad dođemo kući, pet minuta u totalnom miru.

U nastavku teksta je pet navika osoba koje uvijek imaju vremena za sebe:

Budite se ranije

Koliko god se to činilo teško s obzirom na to da se i ovako moramo buditi prerano probuditi se pola sata do sat vremena prije ukućana i prije obaveza, omogućiće vam da to vrijeme iskoristite sami na sebe. Čak i ako sjedite i pijete kafu, ne razmišljajući ni o čemu ili razmišljajući o danu koji je pred vama, ovo je odličan način da ispraznite mozak, uživate u trenucima tišine i u miru isplanirate nadolazeći dan.

Postavljajte granice na poslu

Osobe koje sve stižu obaviti zatvaraju vrata od kancelarije ili stavljaju slušalice ako su u kancelariji s puno ljudi... Razlog za to je što se u tim trenucima mogu potpuno posvetiti svojim zadacima na poslu i njihovom odrađivanju, bez nepotrebnog ometanja. Iako je istovremeno obavljanje više poslova danas vrlo "in", tzv. multitaskanje ne funkcioniše onako kako bismo mi željeli. Rješavanje više stvari odjednom zapravo znači da će sve biti odrađeno vrlo površno, a trebaće više vremena da budu obavljeni.

Uzimajte pauze za ručak van zgrade

Iako mislimo da nas ručanje pred računarom i na poslu čini više produktivnima, zapravo je suprotno. Ovo je idealna prilika da odvojite vrijeme za sebe i da se odmorite. To je izuzetno važno i zbog toga što ćete se tada potpuno skoncentrisati na ono što jedete, pojesti manje, zdravije i duže ćete biti siti.

Isključite se i pronađite hobi

Bez obzira možete li izdvojiti tek 15 minuta do pola sata za svoje interese, to vrijeme je važno jer se potpuno isključite i posvetite onome što vas raduje. Isključiti se možete i vježbanjem, crtanjem, čitanjem... samo nemojte iskoristiti to vrijeme tako da visite na mobilnom telefonu i na nekoj od društvenih mreža jer vas to neće odmoriti.

Pravite planove sami sa sobom

Dogovoriti se nešto sam sa sobom je jednako teško koliko je lagano. Dok ćete lako isplanirati u koje vrijeme želite vrijeme za sebe, jednako tako ćete ga teško izdvojiti da se potpuno posvetite sebi. Planirajte prvo pomalo, 15bminutna šetnja ili 10 minuta tokom kojih ćete meditirati, udaljiti se od ekrana i uživati u zelenilu parka. Dogovorite se i da planove koje ste napravili sami sa sobom ne smijete prekršiti!

(CDM/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.