16.10.2016. 18:00
0
Šta je zabranjeno jesti ako imate čir na želucu ili gastritis
Sve što trebate jest izbjegavati određene namirnice koje podstiču bol, a u drugima uživati.

Ako govorimo o hrani za čir i gastritis, mislimo na pravilan plan prehrane i izbjegavanje namirnica koje iritiraju vaš želudac i potiču stvaranje želučane kiseline.

Ako vam se čini kako se simptomi pogoršavaju nakon jela, vjerovatno ste u pravu jer određene namirnice uvelike mogu uticati na bol u želudcu, prenosi “drugs.com”. Iako vam je doktor sigurno preporučio kako se hraniti, sami bi trebali pripaziti na kombinaciju namirnica te s menija izbaciti svu hranu koja izaziva žgaravicu, bol u trbuhu ili lošu probavu, piše “Ordinacija“…

Ako govorimo o hrani za čir i gastritis, mislimo na pravilan plan prehrane i izbjegavanje namirnica koje iritiraju vaš želudac i podstiču stvaranje želučane kiseline.

Koju biste hranu trebali izbjegavati?

Ne izazivaju sve namirnice jednake reakcije kod svih ljudi, pa ćete prije svega sami morati naučiti što iritira vaš želudac. Začini poput bibera podstiču stvaranje kiseline pa tako mogu biti okidač za bolni napad.

U nastavku pročitajte koje biste namirnice trebali izbaciti s jelovnika, ili barem smanjiti njihov unos.

1. NAPITCI:

Topli kakao i gazirani napitci
Punomasno mlijeko i čokoladno mlijeko
Čaj od mente
Regularna kahva i ona bez kofeina
Crni i zeleni čaj – sa ili bez kofeina
Alkoholna pića
Sokovi od naranče i grejpa
2. ZAČINI

Crni i crveni biber
Češnjak u prahu
Čili prah
3. OSTALE NAMIRNICE

Mliječni proizvodi od punomasnog mlijeka
Začinjen ili ljuti sir
Jako začinjeno meso poput kobasica, salame, slanine
Ljute papričice
Luk ili češnjak
Proizvodi od paradajza
Šta se smije jesti?

Zdrava hrana i svježe namirnice su uvijek dobar izbor. Voće, povrće, žitarice i mliječni proizvodi s malim udjelom masti te smeđa riža neka budu dio vaše prehrane. Pokušajte što manje soliti hranu, od ulja koristite ono maslinovo, a najvažnije od svega jeste porazgovarati sa stručnjakom i slušati svoje tijelo.

Od ostalih savjeta, dobro bi bilo znati da nije pametno jesti prije odlaska na počinak, a vašem će stanju pogodovati mali obroci podjeljeni kroz dan.

(Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.