O dobrobitima kruške zna se odavno. Ako spadate u grupu onih koji paze na zdravlje i vode računa o vitkoj liniji, ovo voće je idealno za vas, prenosi beogradski Kurir.
Piše: Haris Ahbabović
Jedna kruška srednje veličine sadrži 96 kalorija. Veoma je korisna za probavu jer u svom sastavu ima oko 5,1 g vlakana, koja pomažu u sprječavanju nadutosti, održavanju zdravog nivoa holesterola i vitke linije.
Ova voćka pravi je izvor vitamina C, K, B2, B3 i B6. Za trudnice ili mame koje doje korisna informacija je da kruške sadrže folnu kiselinu. Preporučuju se i kao idealna namirnica za male bebe, prenosi Kurir.
Od minerala koje sadrže tu su kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar i mangan. Vitamin C i bakar su antioksidansi pa jedenje krušaka čini čuda i za naš imunitet.
Smatraju se i hipoalergenskim voćem, što znači da ih osobe koje su osjetljive na hranu mogu jesti bez straha od štetnih efekata.
Jedenje tri ili više krušaka dnevno može da smanji rizik od makularne degeneracije, koja je najčešći uzrok gubitka vida kod starijih osoba, piše Kurir.