18.11.2016. 20:30
0
U KS se obilježava se Evropska sedmica za smanjenje otpada
Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) organizirat će od 19. do 27. novembra obilježavanje Evropske sedmice za smanjenje otpada (EWWR- European Week for waste Reduction) s ciljem podizanja ekološke svijesti građana o očuvanju okoliša.

Ovom aktivnošću promovira se 3R princip (Reduce, Reuse, Recycle) smanjenje proizvodnje otpada, ponovnu upotrebu proizvoda i reciklažu proizvoda i materijala.

COOR je službeni koordinator projekta na području Kantona Sarajevo, kojeg već šestu godinu implementira u saradnji s Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Ovogodišnja tema EWWR-a je očuvanje prirodnih resursa kroz smanjenje ambalažnog otpada, a u projektu učestvuju 34 zemlje Evrope sa ukupno 12.252 prijavljene akcije.

Kanton Sarajevo učestvuje u obilježavanju ove sedmice sa šest akcija koje provodi šest nevladinih organizacija.

Osim COOR-a koja organizira obilježavanje ove sedmice, Ornitološko društvo "Naše ptice" učestvovat će sa akcijom "Reciklirane hranilice za ptice", Udruženje građana Eko-tim učestvuje akcijom "Smanji ambalažu i uvedi reciklažu", Udruženje za inovacije u okolišu sa akcijom "Zeleno poduzetništvo", Udruženje „Green Art" sa akcijom "Zeleni zid" te Udruženje KULTART sa akcijom "Check and see" (Dođi i vidi).

Evropska sedmica za smanjenje otpada je projekt koji već osam godina podržava Evropska komisija s ciljem jačanja svijesti o potrebi smanjenja otpada u evropskim državama, te promocije različitih aktivnosti usmjerenih na smanjenje otpada širom Evrope kako bi se postigla trajna promjena svijesti stanovništva.

(Fena)

OtpadEUKS
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.