19.11.2016. 18:48
0
Bosanac nakon 13 godina i šest teških operacija dobio normalan nos
Nakon 13 godina i šest složenih operacija i velikog srca jednog stranca, Stefan Savić vratio je osmjeh na svoje lice.

Rođen u bosanskoj porodici, koju je rat zatekao u Bosni, Stefan je patio od rijetkog stanja koje je bolno deformiralo njegovo lice.

Sada, u dobi od 17 godina, Stefan se konačno veseli budućnosti – zahvaljujući pomoći bivšeg vodnika britanske vojske Waynea Ingrama (46), piše “Fokus“.

Wayne je prikupio više od 140.000 funti za Stefanovo liječenje, nakon susreta s njim tokom misije u Bosni i Hercegovini 2003. godine.

stefan_wayne1

I bio je oduševljen kada su Stefanu liječnici uklonili zavoje nakon posljednje operacije.

Govoreći o tom trenutku, Stefan je rekao:

“Pogledao sam, super, imao sam pravi nos. Sve što mogu reći jeste hvala. Iznova i iznova, hvala svima. Wayne, moj doktor profesor Dunaway i moji roditelji nikada nisu odustali od mene. Dali su mi život”.

Vodnik Wayne koji je prisustvovao uklanjanju zavoja nakon posljednje operacije, za Mirror je kazao:

“Njegova majka je briznula u plač, ali je pokušala to sakriti da Stefan ne vidi”.

Kada su Stefanu dali ogledalo, navrle su mu suze na oči.

Wayne je te 2003. bio u ophodnji kad mu je Stefan otac Miloš (46) inače stolar, prišao i zamolio ga da upozna njegovog sina.

Stefan je rođen s kraniofacijalnim rascjepom između očiju. Imao je također i pukotinu gornje usne i čeljusti, ali njegova porodica nije mogla priuštiti troškove liječenja.

Stefan sa četiri godina praktično nije imao nos, nije mogao gledati ravno. Bez operativnih zahvata, prijetilo mu je sljepilo i blokada dišnih puteva.

Wayne, koji ima dva sina Harryja (20) i Tobyja (18) odlučio je pomoći dječaku.

Kada se vratio u Velikoj Britaniji, on je pronašao prof. Dunawaya, estetskog hirirga i plastičara, i poslao mu CT Stefanove glave. I šokirao se kada mu je hirurg rekao da će to uraditi bez ikakve naknade.

Wayne je ipak prvo morao prikupiti 35,000 futi potrebnih da Stefana i njegove roditelje prebaci i smjesti u Britaniju. Organizirao je humanitarnu utakmicu u kampu u Bosni, pisao slavnim osobama, prikupljao novac od lokalnih mještana…

Tri mjeseca kasnije, Stefan i njegova mama Slava (38) stigli su u London.

Tokom sljedećih 13 godina, Wayne je prikupio još preko 100,000 funti. Prva operacija trajala je 12 sati. Prije tri godine čak su mu izvadili hrskavice rebra koje su pomogle da nos izgleda što čvršće, a finalna operacija zahtjevala je vađenje i hrskavice uha kako bi Stefanov nos izgledao što prirodnije.

(Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.