27.11.2016. 21:39
0
Ovih pet bolesti se prenose poljupcem
1. Bilo koji respiratorni virus - prehlade, grip, zauške i rubeola. Ali iako se ove bolesti mogu dobiti poljupcem, prenose se i kašljanjem, kijanjem i dodirivanjem.
2. Mononukleoza - zove se i bolest poljupca. Najčešće je uzrokuje Epstein-Barov virus i prati je jak umor i simptomi slični gripu. Najčešće obolijevaju ljudi od 15. do 30. godine.

3. Virus herpes simpleks 1 - riječ je o oralnom herpesu koji izaziva infekciju usana, usne duplje i lica. Obično se prenosi poljupcem, ali i zaraženom hranom, pićem i kašljanjem i kijanjem.

4. Citomegalovirus - dio je herpes porodice. Obično se naše tijelo može izboriti s njim pa ni ne znamo da imamo taj virus u tijelu, ali ako nam je imunitet oslabljen, onda ćemo osjetiti simptome. Temperatura, umor i bol u mišićima najčešći su simptomi, a rijetko može uzrokovati i napade, upalu pluća, encefalitis i probleme s vidom.

5. Streptokoke grupe A - lako se liječi antibioticima, ali ako se ne liječi može dovesti i do upale pluća.

(CDM/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.