29.11.2016. 10:47
0
Virusom zika zaražena žena koja nije putovala u područja zaraze
Virus zike u Teksasu je prvi put otkriven kod žene koja je nije ranije putovala na područja na kojima je zabilježena zaraza, javlja Anadolu Agency (AA).

Rezultati testiranja obavljenih jučer pokazali su da žena iz Cameron Countyja, u blizini granice sa Meksikom, koja nije trudna i koja nije u posljednje vrijeme putovala u rizična područja, zaražena virusom zika, saopćila je Agencija za pružanje zdravstvenih usluga u Teksasu.

U saopćenju se ističe da su obavljena testiranja na virus zika i kod šest osoba koje žive s njom, ali da kod njih nije zabilježena zaraza. Također, zvaničnici koji se bave ovim pitanjem obavijestit će stanovništvo o ovom slučaju te mjerama koje trebaju poduzeti kako bi se zaštitili.

Virus je pronađen u urinu žene, ali ne i krvi, zbog čega nema mogućnosti da su virus prenijeli komarci na tom području.

"Ne vjerujemo da će se virus proširiti u Teksasu, ali moguće je da postoji još slučajeva zaraze. Zbog toga se stanovništvo koje živi u toplijim krajevima treba zaštiti od uboda komaraca", rekao je ljekar John Hellerstedt iz Agencije za pružanje zdravstvenih usluga u Teksasu.

Za zika virus ne postoji vakcina niti postoji lijek za liječenje virusa. Simptomi obično uključuju groznicu, osip, bol u zglobovima, crvenilo i bol očiju, bol u mišićima, glavobolju i povraćanje. Simptomi obično počinju tri do sedam dana nakon uboda komarca. Pored uboda komarca, zika virus se prenosi i širi transfuzijom krvi, ali i spolnim kontaktom.

Virus je prvi put zabilježen 1947. godine na majmunima u Ugandi, a zaraza je eskalirala prošle godine u Brazilu.

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.