4.12.2016. 12:27
1
Sarajka se preselila u Banju Luku da bi dobila životnu bitku
Više od stotinu pacijeneta u Federaciji BiH kojima je ustanovljen melanom, zloćudni tumor, prepušteno je samo sebi. Bez pomoći nadležnih, primorani su da vode životnu bitku.

Lijek “vemurafenib” (zaštićenog naziva “zelboraf”), koji se pokazao učinkovit u liječenju metastaskog melanoma, u Federaciji se, nažalost, može dobiti pod uvjetom da za jednu tabletu pacijent izdvoji skoro 92 KM. U Republici Srpskoj, ovaj lijek se nalazi na listi Fonda zdravstvenog osiguranja i dostupan je svim pacijentima.

Amela I. (ime i prezime poznato redakciji) iz Sarajeva, kojoj je u 28. godini ustanovljen melanom, najzloćudniji karcinom kože, susrela se sa dvije mogućnosti - ili da sama finansira mjesečne terapije, što bi je koštalo skoro 15.000 KM, ili da se odseli u RS.

Ona je teškog srca odlučila da ode iz rodnog grada i napusti porodicu. Znala je da nema mnogo vremena, jer je rak već metastazirao. Najteže joj je, kaže, palo što nigdje nije naišla na razumijevanje. 

- Borila sam se s bolešćui, bilo je trenutaka kada mi se svijet rušio. Znala sam da imam teško oboljenje, da mi je lijek nadohvat ruke, ali ga, zbog nerazumijevanja federalnih zdravstvenih institucija, nisam mogla dobijati. Sreća pa su barem u RS imali sluha za pacijente poput mene, koji su u mom rodnom gradu nevidljivi - kaže ona. 

Amela dodaje da borba za život pacijenata s odmaklim stadijem melanoma traje najduže šest mjeseci, a šanse za ozdravljenje su, bez prave terapije, minimalne. 

Ona danas živi u Banjoj Luci. Tamo počinje ispočetka. Sama se bori, jer su joj roditelji, prijatelji, partner ostali u Sarajevu. Razdvojila ih je lista lijekova.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH tvrde da bi za uvrštavanje “vemurafeniba” na listu u Federalnom ministarstvu zdravstva za godišnju terapiju samo jednog pacijenta trebalo osigurati skoro 140.000 KM.

- Nažalost, prema trenutnoj finansijskoj situaciji, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH ne raspolaže dovoljnim sredstvima ni za nabavku svih lijekova s osnovne liste. Mi smo čak prisiljeni da uspostavimo i liste čekanja za određene lijekove - kazali su nam iz Zavoda.

Inače, na čelu ZZOFBiH nalazi se, već četvrti mandat, Novka Agić iako je stekla uvjete za penziju. No, to je samo vrh ledenog brijega svih problema u Zavodu, koji je odavno postao sam sebi svrha i spas za privilegirane pacijente. A takvih ima, za razliku od onih koji čekaju spas nadajući se dobroti humanih ljudi i organizacija.

Da ZZO ne radi u korist oboljelih, pokazuje i podatak da u Federaciji ne postoji jedinstven registar oboljelih od melanoma. U Republici Srpskoj, svi su podaci arhivirani u Institutu za javno zdravstvo, gdje je registrirano 100 pacijenata.

Doktorica Zdenka Gojković s Klinike za onkologiju Univerzitetske bolnice Kliničkog centra Banja Luka priznaje da ni oni ne raspolažu većim količinama “vemurafeniba”, ali ga za oboljele ima.

- Mi trenutno nekoliko pacijenata liječimo “vemurafenibom”, a postoje i noviji lijekovi. No, “vemurafenib” ima dobar efekt. Za sada, nažalost, ne možemo osigurati velike količine, ali ga osiguravamo u ovisnosti od broja oboljelih - kazala je dr. Gojković. 

Najmlađa pacijentica koja se u RS liječila od melanoma imala je svega 19 godina.  

(Merima Druškić/Avaz)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.