4.1.2017. 9:16
0
Na manjem broju mjernih stanica jutros zabilježeno zagađenje
Prvog dana 2017. godine došlo je do ozbiljnog, ali kratkotrajnog pogoršanja kvaliteta zraka na skoro svim mjernim mjestima. Stanje kvaliteta zraka je i u naredna dva dana nastavilo da oscilira, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Dnevni prosjeci od utorka pokazuju prekoračenje  propisanih vrijednosti za lebdeće čestice na svim mjernim mjestima, osim Ivan-sedla i prekoračenja propisanih vrijednosti za sumpordioksid u Zenici, Tuzli i Živinicama. 

Ove vrijednosti su ipak znatno niže od onih kakve su bilježena u drugoj polovini decembra.

Jutros je stanje nešto  bolje i  visoke koncentracije navedenih polutanata su zabilježene na znatno manjem broju mjernih mjesta.

Trenutni meteorološki uslovi pogoduju osciliranju kvaliteta zraka od čistog do vrlo zagađenog u toku jednog dana. Slična situacija se očekuje i u naredna dva dana. 

Za sprovedbu koraka i mjera za sprečavanje prekomjernog zagađenja  zraka nadležne su kantonalne i općinske institucije.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.