Kivi je veoma zdrava voćka bogata hranljivim sastojcima. Sadrži veliku količinu antioksidanasa, flavonoida i fitonutrijenata, a bogat je i biljnim vlaknima.
Kivi je bogat vitaminom C, vitaminom E, a sadrži i kalcijum, hrom, bakar, gvožđe, magnezijum, kalijum i cink. Redovna konzumacija kivija može donijeti sljedeće koristi našem organizmu.
Podstiče imunitet
Neka istraživanja su ukazala da redovna konzumacija kivija čini da imuni sistem ojača. Zato je dobra voćka za zimski period.
Dobar za redukcione dijete
Pošto ima nizak glikemijski indeks, a sadrži veliku količinu biljnih vlakana, kivi je dobar za dijete kojima je cilj održanje poželjne tjelesne težine.
Dobar za vid
Budući da je bogat karotinom i vitaminom C, kivi doprinosi zaštiti oka od slobodnih radikala i oksidativnog stresa. Jedno istraživanje je utvrdilo da redovna konzumacija kivija spriječava kvarenje vida.
Doprinosi prevenciji dijabetesa
Kivi ima nizak glikemijski indeks, što ga čini pogodnim za sve one koji nastoje da regulišu nivo šećera u krvi. Jedno proučavanje koje je koristilo ekstrakt kivija pokazalo je da konzumacija kivija pomaže u regulaciji adipogeneze, a to je proces koji je značajan za prevenciju dijabetesa.
Jača kosti
Kivi sadrži kalcijum, kalijum, vitamin K i magnezijum u pravoj proporciji koja je važna za zdravlje kostiju.
Ublažava potištenost
Kivi sadrži inositol, prekursor jedne supstance koja prenosi signale između ćelija, a koja pomaže da se smanji nivo anksioznosti, stresa i depresije.
Štiti DNK
Kivi je bogat antioksidansima u takvoj kombinaciji da one štite ćelijsku DNK od oštećenja. To ga čini dobrim i u prevenciji raka. U kineskoj tradicionalnoj medicini kivi se i koristio u tretmanu raznih vrsta raka. Savremena istraživanja su pokazala da ekstrakt kivija inhibira razmnožavanje malignih ćelija i štiti DNK od oštećenja, piše CDM.
(Alen Avdić)