25.1.2017. 15:50
0
Javna rasprava o dopuni Zakona o transplantaciji organa i tkiva
U Zenici je održana javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja. Osnovna izmjena, koja se predviđa u Zakonu o transplantaciji organa i tkiva, jeste promjena mogućnosti određivanja statusa donatora.

-U ranijoj našoj praksi organi preminule osobe nakon dijagnosticiranja moždane smrti donirani su isključivo uz pristanak rodbine. Prema novom prijedlogu sada će se donatori organa o svojoj spremnosti, da poklone zdrave organe nakon svoje smrti, moći izjasniti sami - istakla je u diskusiji kantonalna eksplantacijska koordinatorica Nermina Rizvanbegović.

Po njenim riječima u protekle dvije godine u Kantonalnoj bolnici Zenica, od kada je osnovan Donorski centar FBiH i ovoj bolnici omogućeno dijagnosticiranje moždane smrti i transplantacija organa, obavljeno  sedam uspješnih transplantacija.

Na javnoj raspravi u Zenici istaknuto je da zahvaljujući novim zakonskim izmjenama domaći propisi će se prilagoditi evropskim direktivama u ovoj oblasti i primjena novog zakona omogućila bi znatno veći broj osoba koji će ostvariti pravo na transplantaciju organa.

Šta izmjene zakona o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu lječenja u Federaciji BiH znače za pacijente najbolje i slikovito pokazuje činjenica da se na federalnoj listi za transplantaciju organa  nalazi oko 250 pacijenata. Uz povećanje broja kadaveričnih donatora očekivanja su da će lista biti znatno smanjena i da će pacijanti brže dolaziti na red za transplantaciju organa u nekom od bolničkih transplantacijskih centara u Sarajevu, Mostaru i Tuzli.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.