31.1.2017. 16:47
0
Ne počinjati dan kafom
Ljekari savjetuju da se dan nikada ne započinje kafom, već doručkom kako se ne bi “upropastio” želudac. Kafu ne bi trebalo piti više od tri puta dnevno. Ipak, studija pokazuje i da kafa može da smanji rizik od dijabetesa tipa dva.

Stručnjaci takođe ukazuju da doza tri do četiri kratka espresa prija srcu, pri čemu je od svih kafa dobar samo skraćeni espreso, dok produženi treba izbjegavati, jer dodatak vode iz aparata crpi vrlo štetne materije iz kafe.

Kafu ne bi trebalo konzumirati više od tri puta dnevno, jer stavovi ljekara nisu uvijek bili usaglašeni kada je riječ o tome da li je kafa korisna ili štetna po zdravlje.

Ipak, u posljednje vrijeme dolazi se do zanimljivih dokaza da je kafa zapravo veoma dobra za nas, a jedna nova studija pokazuje da ona može da smanji rizik od dijabetesa tipa dva, piše CDM.

Proučavanja pokazuju da je ispijanje četiri šolje kafe dnevno, oko dva decilitra, povezano sa smanjenjem od 30 odsto u riziku razvoja dijabetesa.

Svakog jutra više od 100 miliona Amerikanaca poseže za šoljom kafe da bi razbuđeni započeli dan, a mnogi priznaju da su pravi zavisnici.

Pojedina istraživanja ukazuju da se svakodnevno pijenje kafe povezuje sa smanjenim rizikom dobijanja Parkinsonove bolesti, raka jetre, kamena u žuči, ali to ne znači da se treba “predozirati” kofeinom.

Nova studija pokazuje da je kafa bez kofeina podjednako efikasna protiv dijabetesa kao i obična kafa, jer su obje vrste pune istih hranljivih sastojaka i imaju i druga važna svojstva, piše CDM. 

Testiranjem na miševima je otkriveno da kafa ima sastojke koji povećavaju sposobnost jetre da razgrađuje šećer, što je u velikoj mjeri dejstvo koje imaju i ljekovi protiv dijabetesa.

Međutim, mnogi ljekari te nalaze smatraju zanimljivim, ali ipak suviše preliminarnim da bi svojim pacijentima odmah prepisali dvostruki espreso.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.