31.1.2017. 16:53
1
Ne počinjite naglo sa zdravom ishranom
Da bismo se zdravo hranili, u našem jelovniku moraju da postoje vitamini, minerali, aminokiseline i bioaktivne materije. To znači da hrana koju unosimo treba da bude najboljeg kvaliteta.

Voće i povrće treba jesti svježe, a ne smije izostati ni dobra porcija integralnih žitarica i „zalivanje” dovoljnim količinama tečnosti. Ko odluči da odmah počne da se hrani zdravo, ne treba da počne tako što će svakog jutra jesti musli sa raži i pšenicom, savjetuje bečki zdravstveni stručnjak Hademar Bankhofer.

Želudac, naime, ne može tako brzo da se prilogodi novom režimu ishrane. Bankhofer objašnjava, da želudac osobe koja je godinama konzumirala bijeli hljeb najprije mora da se pripremi na novu vrstu hljeba. To znači da treba početi sa lakim žitaricama kao što je dinstano ili mljeveno proso uz dodatak mješavine griza i ovsa. Teške žitarice, kao što je raž treba kasnije konzumirati.

U zdravu ishranu ubrajaju se i biljni čajevi, koji su u principu korisni. Međutim, treba obratiti pažnju na to da se jedna vrsta čaja ne pije duže od tri nedjelje uzastopno. Nakon tri nedjelje neophodno je napraviti pauzu i promijeniti vrstu čaja, zbog toga što se organizam navikne na eterična ulja i čaj poslije toga više nema željeno dejstvo, piše CDM.

(Alen Avdić)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.