3.2.2017. 13:45
0
Borba za sistemska rješenja za oboljele od raka i nakon 18 godina još na početku
Udruženja koja se u BiH već 18 godina bore za sistemska rješenja za oboljele od karcinoma još nisu uspjela da potaknu nadležne da unaprijede stanje u odnosu na ono otprije, istaknuto je danas u Sarajevu na pres-konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka.

Spomenka Hadžić iz Udruženja "Renesansa" izjavila je da su očekivali da će dosad biti uspostavljen registar oboljelih od raka, skrining programi za određene vrste malignih oboljenja, na esencijalne liste uvršteni inovativni lijekovi, uvedene imunološke i individualne terapije, ali da, nažalost, od toga  nema ništa.

Dodala je da je nepostojanje registra oboljelih od raka jedan od razloga što se dešava da nema dovoljnih količina lijekova, a ne samo nedostatak novca za njihovu nabavku.

Hadžić je kazala da je neshvatljivo da se oni koji o toj problematici odlučuju konstantno oglušuju o njihove zahtjeve i prijedloge i da niko zbog toga ne odgovara.

Maja Memić iz Udruženja "Novi pogled" iz Mostara rekla je da je 2011. Parlamentarna skupština BiH usvojila Strategiju za prevenciju malignih oboljenja u BiH, ali da smo i u 2017. još na početku kad je njena realizacija u pitanju.

Naglasila je da briga o oboljelim i preventivna briga o zdravim građanima mora biti iznad dnevne politike te interes države mora biti da ima zdravo stanovništvo, a da oboljelim osigura adekvatno liječenje.

Memić je navela da je ulaganje u prevenciju najisplativije, ali da u BiH ne postoji nijedan program prevencije.

(Fena)

BorbaRak
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.