13.2.2017. 9:14
0
Aditivi donose ogroman rizik za rak debelog crijeva
Eksperimenti provedeni na miševima povezuju unos dvaju često korištenih emulgatora s povećanjem rizika za rak debelog crijeva, prenose mediji.

Američki znanstvenici s Georgia State University pojašnjavaju kako je unos ovih emulgatora bio povezan s promjenama u sastavu crijevne flore koje dovode do razvoja upalnih procesa i povećanja rizika obolijevanja od raka debelog crijeva.

Emulgatori se prehrambenim proizvodima dodaju zbog poboljšanja teksture i produženja roka trajanja.

Novi nalazi su dobiveni praćenjem posljedica unosa polisorbata 80 i karboksimetilceluloze.

Rak debelog crijeva je jedan od najčešćih uzroka smrti od karcinoma u svijetu, a sve više istraživanja upućuje na ulogu crijevnih bakterija u njegovom razvoju.

Broj slučajeva raka debelog crijeva značajno raste od polovice prošlog stoljeća, piše stručni časopis Cancer Research.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.