6.3.2017. 17:51
0
Isaković: U proceduri prijedlog okvirnog zakona o liječenju neplodnosti
U parlamentarnu proceduru upućen je Prijedlog okvirnog zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, koji je izrađen na načelu zakonskog uređenja ove oblasti, sukladno dostignućima suvremene medicinske struke.

Zakon bi se trebao donijeti s ciljem sprječavanja zlouporabe ćelija, embriona, kao i mogućnosti trgovine njima, te osiguranja ustavnog prava građana na zasnivanje obitelji.

Potvrdio je to na tematskoj sjednici „Pravo na roditeljstvo bez diskriminacije" u Sarajevu predsjedatelj Povjerenstva za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Isaković.

Po njegovim riječima činjenica je da natalitet u BiH opada već deset godina uzastopno, kao i to da nedostaje sustavna pronatalitetna politika.

- Jedna od bitnijih segmenata populacijske, odnosno pronatalitetne politike jeste i pomoć države u sustavom rješavanju problema koji muči skoro 20 posto parova, koji se ne mogu ostvariti kao roditelji zbog zdravstvenog problema steriliteta - istakao je Isaković.

Povjerenstvo za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma PSBiH u okviru Tjedna ravnopravnosti spolova, organiziralo je navedenu sjednicu, kojoj su prisustvovali i predstavnici institucionalnih mehanizama za postizanje rodne ravnopravnosti, nevladinih organizacija koje rade na pitanjima rodne ravnopravnosti, te predstavnici međunarodnih organizacija u BiH. 

Razgovarano o problematici medicinski potpomognute oplodnje i raznim oblicima diskriminacije zbog nepostojanja cjelovite zakonske regulative u ovoj oblasti, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.