14.3.2017. 11:17
0
Glaukom najvažnije na vrijeme dijagnosticirati i držati pod kontrolom
Preventivnim pregledima za stanovništvo Klinika za očne bolesti Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) uključila se i ove godine u obilježavanje Svjetske sedmice glaukoma.

Specijalistica oftalmologije Sanida Ljaljević s Klinike za očne bolesti KCUS-a kazala je Feni da se preporučuje javljanje građana koji pripadaju grupama rizičnim na glaukom. To su osobe starije životne dobi jer je glaukom bolest starije  dobi, oni koji u obitelji imaju oboljelih od te bolest, dijabetičari, hipertoničari, srčani bolesnici, kratkovide osobe....

- Naravno svi se građani mogu javiti, ali prvenstveno oni koji imaju rizik od glaukoma. Osobe kod kojih ustanovimo sumnju na glaukom pozivat ćemo na detaljnu obradu u Kabinetu za glaukom - kazala je.      

Glaukom je oboljenje očnog živca s karakterističnim promjenama u vidnom polju, sa često povišenim očnim tlakom. Radi se o podmuklom oboljenju, a za njega kažu da je tihi ubica vida zato što, u početku, ne daje nikakve ili daje neznatne simptome.  

- Pacijenti se uglavnom javljaju tek nakon što osjete prve simptome, a to su poremećaji u vidu (ispadi u vidnom polju). Međutim, očni živac i vidno polje već budu dosta oštećeni kad se prvi put jave na pregled - kazala je. Stoga je savjetovala detaljniji pregled očiju već kod pregleda za određivanje dioptrije. Glaukom je neizlječivo oboljenja ali ga je lakše liječiti što ranije bude otkiven, a tako se prevenira napredovanje bolesti.   

Kabinet za glaukom u okviru Klinike za očne bolesti KCUS-a ima oko 7.000 glaukomskih pacijenata godišnje, a po učestalosti kod nas se javlja u svjetskom prosjeku.  

Za glaukom se kaže da je drugi uzročnik sljepoće u svijetu, a stručnjaci ističu da je najvažnije to oboljenje prepoznati na vrijeme, dijagnosticirati ga pravilno i početi   tretman. 

Svjetska sedmica borbe protiv glaukoma obilježava se od 12. do 18. marta, a uposlenici Klinike za očne bolesti KCUS-a i preventivnim pregledima tradicionalno doprinose borbi protiv tog teškog oboljenja. Za 15. mart  od 12 do 16 sati u Kabinetu za glaukom Klinike za očne bolesti KCUS-a najavljen je za  građane besplatan skrining (bez uputnice i knjižice), kao prevencija za borbu protiv glaukoma. Pregled će se sastojati od mjerenja intraokularnog pritiska (IOP), pregleda očnog živca, a najavljeno je i popunjavanje anketnih listića.   

(FENA/Merima Druškić) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.