4.5.2017. 16:00
0
U povodu Svjetskog dana higijene ruku: Podizati svijest o važnosti pranja ruku
Okrugli sto o temi "Rezistencija je u vašim rukama" održan je danas u Tuzli u organizaciji Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla u povodu obilježavanja Svjetskog dana higijene ruku.

Direktorica za medicinske poslove UKC-a Tuzla Farija Skokić ističe da je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila 5. maj danom čistih ruku u bolničkim uvjetima, a ovaj datum se obilježava u svim zemljama.

Skokić ističe da je važnost ovog okruglog stola velika jer govori o prevenciji intrahospitalnih infekcija, a  koje su uzrok povećane smrtnosti pacijenata i veći bolnički troškovi.

-Ako jednim jednostavnim postupkom, koji ne košta, a to je pranje ruku, možemo da spriječimo neke posljedice, onda vrijedi obilježiti ovaj dan i podizati svijest o važnosti pranja ruku - dodala je.

Infekcije pogoduju nastanku bolesti, produžuju hospitalizaciju i mogu dovesti, nažalost, i do smrtnog ishoda, zbog toga je, naglašava Skokić, izuzetno važno podizanje svijesti zdravstvenih radnika i pacijenata.

Anesteziologinja i reanimatologinja na UKC-u Tuzla Jasmina Smajić smatra da je u prevenciji, tretmanu i kontroli infekcije jako važan multidisciplinarni pristup, dodavši da tuzlanski UKC ima jak tim kada je multidisiplinaran pristup u pitanju.

-Sve više u svijetu ima antibiotika širokog spektra, a njihova neracionalna upotreba može dovesti do antibiotske rezistencije, što znači da mikroorganizmi ne odgovaraju na adekvatan način na primjenu antibiotika - upozorava.

Pojašnjava da racionalnom upotrebom antibiotika, ali i širenjem svijesti o značaju preventivnih mjera pri čemu je na početku svega  higijena ruku, može se boriti protiv antibiotske rezistencije.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.