6.5.2017. 14:13
0
Znojni dlanovi? Možete ih se riješiti
Dignite ruku ako vam se ovo čini poznato – imate razgovor za posao i dolazite 15 minuta ranije u svom najboljem izdanju, sjedate u čekaonicu i brišete svoj desni dlan o koljeno pripremajući se za neizbježno rukovanje. Možete nositi maramice sa sobom na svaki razgovor, ali možete napraviti i još nešto što nikada ne biste pogodili.
Botoks, ista injekcija koja se koristi u borbi protiv bora na licu, može spriječiti preznojavanje dlanova.

“Botoks također djeluje protiv prekomjernog znojenja”, tvrdi dermatologinja Marina Peredo. “Neki ljudi koristit će ga na obje ruke, dok će drugi samo na jednoj”, nadodaje.

Pitate se bi li to vama pomoglo? Evo što biste trebali znati prije nego se odlučite za taj potez:

Za što služi tretman?
Na licu botoks smanjuje kontrakcije određenih mišića koji uzrokuju, primjerice, svračje noge, odnosno bore koje nastaju uz sljepoočnice. Dermatologinja Marina Peredo liječi muškarce koji se prekomjerno znoje ispod pazuha, posebice tijekom sezone ljetnih vjnčanja. Tretman je konstruiran za one ljude koji imaju hiperhidrozu, odnosno koji se neobično puno znoje, ali mogu mu pristupiti svi.

Koliko ga je potrebno provoditi?
Dlan je relativno velika površina vašega tijela u odnosu na, recimo, područje bora oko očiju. Na dlanovima ima puno žlijezda znojnica što znači da vam je potrebno otprilike oko 20 injekcija botoksa za jedan dlan, procjenjuje Marina Peredo. “Ovisi koliko vam je dlan velik”, kaže ona.

Imajte na umu da je to puno igli. Ako ste ikada imali akupunkturu, odlično, bit će vam ovo majčji kašalj. Ali ako ste jedni od onih što padaju u nesvjest kada vide iglu, dobro razmislite o ovome.

Što još trebate znati prije nego se odlučite?
Vjerojatno vas sada muči pitanje: “Boli li ovo?”

Dio ispod pazuha je mesnat i postupak nije bolan, tvrdi Peredo. No, postupak na dlanu, koji ima brojne osjetljive živčane završetke, može biti prilično neugodan. Postoji mogućnost da vam se ruka umrtvi ledom što dobro funkcionira. Negdje čak možete dobiti i lokalnu anesteziju od zapešća prema dolje. A neki će vam dati piće da vam olakšaju.

Kada završi tretman, možete osjećati neke nuspojave. One se mogu pojaviti u obliku modrica ili pak slabosti i ukočenosti u ruci. Ali ne brinite, neće vas nitko trebati hraniti. Možda ćete trebati samo pomoć sa zakopčavanjem košulje.

A što se tiče znojenja, doktori će reći da će vaši dlanovi ostati suhi i do šest mjeseci, kod nekih je moguće i duže, piše Mens Health Cro.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.