8.5.2017. 21:32
0
Izbjegavajte ove namirnice koje su poznate kao uzročnici glavobolje
Donosimo vam popis hrane i pića koja su na lošem glasu kao uzročnici ozbiljne boli.
Nije tajna da su glavobolje i migrene uzrokovane stresom, umorom, dehidracijom, pa čak i glasnim zvukovima. Ali i ono što konzumirate može djelovati na isti način. Štoviše, gotovo 10 posto ljudi koji pate od migrena, kaže da ono što piju i jedu može uzrokovati tu gadnu bol.

“Uzročnici migrena vrlo su individualni“, kaže Tory Tedrow, dijetetičarka iz Migraine Checked. ”Ono što nekim ljudima izaziva nepodnošljivu migrenu, na ostale uopće ne mora tako djelovati.“

Ipak, postoje određena hrana i pića koji su na lošem glasu kao uzročnici ozbiljne boli. Donosimo vam neke od čestih krivaca.

Zreli sirevi mogu uzrokovati glavobolju

Sirevi poput cheddara, sira s plemenitom plijesni, camemberta i švicarskog sira, mogu djelovati profinjeno ali sadrže aminokiselinu tiramin, koja može uzrokovati razornu glavobolju.

Inače tijelo nema problema s procesiranjem tiramina, ali ako imate manjak enzima koji su potrebni za njegovu razgradnju ta se aminokiselina može nagomilati u krvotoku i povisiti vam krvni tlak.

Tiramin također uzrokuje otpuštanje hormona stresa noradrenalina.

“Ova kombinacija moždanih kemikalija i povišenog krvnog tlaka možda potiče glavobolje i migrene“, kaže Tedrow.

S vremenom se količina tiramina u namirnicama povećava, tvrde iz organizacije National Headache Foundation. Zbog toga će zreli sirevi prije izazvati glavobolju od njihovih svježih verzija – poput ricotte ili svježeg sira.

Crno vino može uzrokovati glavobolju

Bez sumnje, dehidracija uzrokovana alkoholom može vas uništiti. Ali crno vino u sebi sadrži tanine – flavonoide koji se nalaze u kožici grožđa i daju vinu njegovu karakterističnu suhu trpkost.

Istraživanja nalažu da tanin može potaknuti promjene u razinama određenih moždanih kemikalija koje uzrokuju glavobolju, baš kao i otpuštanje proglandina koji uzrokuju glavobolje.

Dobre vijesti? Neka crna vina ne uzrokuju glavobolju. Jedna je studija potvrdila da vina s manjom količinom tanina, poput Merlota i Caberneta, imaju manju vjerojatnost uzrokovati glavobolju, za razliku od Malbeca i Tannata koji su bogati taninom.

Suhomesnati proizvodi i riba iz konzerve mogu uzrokovati glavobolju

Baš poput zrelog sira, suhomesnati proizvodi poput salame i kobasica prepuni su tiramina. Slično je i s dimljenom i konzerviranom ribom, poput pastrve, sardina ili kavijara.

Da bi stvar bila gora, mnogi suhomesnati proizvodi –  kao što su hrenovke, parizer, slanina ili šunka – sadrže i konzervanse poput nitrata i nitrita koji također potiču glavobolju.

Oba konzervansa uzrokuju širenje krvnih žila i povećavaju nalet krvi u mozak, što kod nekih ljudi uzrokuje glavobolju.

Kiselo zelje i ukiseljeno povrće mogu uzrokovati glavobolju

Ove slane namirnice dobre su za želudac – ali nisu nužno dobre za glavu. Baš poput zrelih sireva i suhomesnatih proizvoda, fermentirano povrće može sadržavati mnogo tiramina, kaže Tedrow.

Kafa može uzrokovati glavobolju

Mnoge su glavobolje uzrokovane proširenim krvnim žilama. Kofein pomaže kod sužavanja krvnih žila i zbog toga se nalazi u mnogim lijekovima protiv glavobolje.

No ipak mnogim ljudima napici bogati kofeinom, poput kafe, coca-cole i crnog čaja, uzrokuju glavobolju, piše Mens Health Cro.


Prema organizaciji National Headache Foundation, sam kofein ne uzrokuje glavobolju direktno. Naprotiv, većina glavobolja uzrokovanih kofeinom događa se zbog naglog porasta ili pada kofeina u organizmu koji se događa kada konzumirate previše kave. Stoga ne konzumirajte više od 200 miligrama kofeina dnevno (koliko se nalazi u jednoj do dvije šalice kave) i ne biste trebali imati problema.

Sušeno ili prezrelo voće

Vjerojatno vas neće začuditi da voće koje stoji neko vrijeme, poput prezrelih bana ili avokada, može sadržavati veliku količinu tiramina.

Sušeno voće, poput grožđica ili suhih marelica, najčešći su krivci za glavobolju. Ne samo da sadrže veliku količinu tiramina, već i sulfite, konzervans koji sprečava tamnjenje. Zasad ne postoji istraživanje koje je našlo poveznicu između sulfita i glavobolje, kaže Tedrow. Ali, mnogi ljudi koji se žale na glavobolju jedu namirnice bogate sulfitima. Ako otkrijete da vam smetaju, izbjegavajte ih, piše Mens Health Cro.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Redakcija
T:
F:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.