22.5.2017. 21:19
0
Margaret Chan: Svijet je bolje pripremljen za suočavanje sa zdravstvenim krizama
Odlazeća čelnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan u ponedjeljak je branila svoje naslijeđe, insistirajući da je svijet spremniji za suočavanje s vanrednim situacijama u zdravstvu kao što je nadzor epidemije ebole.

U završnom obraćanju državama članicama WHO, Chan je priznala da su greške činjene tokom njene decenije na čelu UN-ove agencije, ali je naglasila da "iako smo povremeno posrtali, nikada nismo odustajali".

- Svijet je bolje pripremljen, ali ni blizu dovoljno dobro - poručila je ona pred 4.000 delegata koji su se okupili iz 194 države članice na redovnom godišnjem zasjedanju u Ženevi.

Chan, čiji će naslijednik biti određen sutra, predstavila je niz postignuća za koje je insistirala da su odagnala "česte kritike da je WHO izgubio na značaju". 

Ona ima razloga za odbranu: tokom njenog mandata WHO se suočavao s teškim kritikama svog bavljenja nekoliko zdravstvenih kriza, ali zbog nijedne nije bio tako osporavan kao kod epidemije ebile u zapadnoj Africi koja je odnijela više od 11.300 života između kraja 2013. i početka 2016.

- Ta epidemija iznenadilu je sve, među kojima je i WHO - kazala je Chan.

- WHO je presporo prepoznala virus tokom prvog njegovog pojavljivanja u zapadnoj Africi, i ponašala bi se znatno drugačije nego tokom prvih epidemija virusa u centralnoj Africi - kazala je.

Ona je, međutim, ukazala na široki obim reformi iniciranih nakon izbijanja krize, rekavši da je zdravstvena agencija UN-a "napravila brze korekcije kursa" kako bi epidemiju "stavila pod kontrolu i dala svijetu prvu vakcinu protiv ebole", prenosi AFP.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.