23.5.2017. 15:01
0
Ovo vam se može dogoditi ako škripite zubima
Otprilike svaka peta osoba noću škrguće zubima, što može dovesti do trajnog trošenja zubi, ispadanja plombi i implantanata, kao i do povlačenja zubnog mesa.

No, jeste li znali da ova navika može izazvati i probleme s vidom, vrtoglavice te bolove u mišićima cijelog lica. Liječnici smatraju kako su uzroci bruksizma (to je službeni naziv za ovu naviku) emocionalni stresovi, napetost, strahovi i brige koje se u snovima “prerađuju”.

Ovaj problem primarno se rješava u stomatološkim ordinacijama (noćna udlaga izrađuje se prema individualnom otisku čeljusti, stavlja se na gornje zube, a funkcija joj je da drži zube odvojene jedne od drugih), no ako uzroci nisu povezani s položajem čeljusti i zagrizom, savjetuje se prakticiranje neke vrste meditacije, joge ili sl., što osobi pomaže opustiti se.

Ako vas ujutro nakon buđenja boli čeljust, imate česte glavobolje, vrtoglavice ili šum u ušima te ako primjećujete da su vam gornji zubi na vrhovima tanji nego na ostalim dijelovima, svakako se javite stomatologu, piše Mens Health.

(Alen Avdić) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.