2.6.2017. 22:59
1
Kako osoba postaje psihopata?
Iako je do sada sprovedeno mnogo istraživanja o psihopatama, naučnici su riješili da odu korak dalje. Njihova namjera bila je da otkriju šta stvara psihopatu.
Poznato je da ovakve osobe nemaju osjećaj empatije, što vodi laganju, a u ekstremnim slučajevima i nasilju. Takođe, imaju tendenciju da manipulišu ljudima bez ikakvog osjećaja krivice u cilju ostvarivanja sopstvenih interesa.

I dok neki tvrde da se psihopata postaje rođenjem, novija istraživanja pokazala su da psihopate stvara vaspitanje.

Istraživači sa norveškog Univerziteta za nauku i tehnologiju sproveli su analizu svih objavljenih istraživanja u posljednjih 30 godina. Ispostavilo se da svaka studija pokazuje da profil psihopate ima svoju pozadinu, tačnije, da je riječ o psihičkom ili fizičkom zlostavljanju.

“U navedenim opisima slučajeva ispostavilo se da su takve osobe imale potrebu za bliskim odnosima i da im je stalo. U isto vrijeme, svjesni su da je nemoguće da takav odnos i ostvare”, naveli su naučnici.

Zapravo, problem se krije u vaspitanju, tj. odnosu kakav su roditelji imali sa njima, piše B92.

“Ili su živjeli u porodici u kojoj niko za njih nije mario ili su bili pod totalnom kontrolom svojih roditelja”, dodali su.

(Alen Avdić)
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.