10.7.2017. 13:47
0
Obećanja stižu, ali je li samo produžena agonija bolesnih ljudi u BiH?
Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović primio je danas predstavnike Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH (DiTB), koji su ga informirali o dugogodišnjim aktivnostima i problemima s kojima se suočavaju.

Udruženje na federalnom nivou osnovano je 2014. godine, što je znato olakšalo funkcioniranje svih kantonalnih udruženja, ali ne i riješilo probleme bolesnika.

Nezadovoljstvo su iskazali i na ranije održanim protestima ispred zgrade Parlamenta FBiH, s obzirom da novi Prijedlog zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja (nakon usvojenog nacrta i javne rasprave) nije stavljen na dnevni red.

Ističu da se time samo produžuje agonija svih bolesnika u BiH, pogotovo onih kojima je transplantacija organa jedina nada za život. Insistiraju i na tome da za one, kojima transplantacija nije rješenje, bude obezbijeđena što bolja i kvalitetnija dijaliza kao što je to omugućeno u svim državama okruženja. Usvajanjem jedinstvenog zakona uštede na državnom nivou bile bi veće, a svaki pacijent imao bi šansu za novi početak.

Potpredsjednik Dunović jasnog je stava da ljudski život nema alternativu, te da svi zakoni koji definiraju bolja prava pacijenata u našoj državi moraju biti prioritet i u korist bolesnika. Samo sistemski mogu biti riješeni problemi tog udruženja, a smatra da nema prepreke u jasno definiranom Prijedlogu zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja.

Mišljenja je da treba krenuti u aktivniju kampanju o podizanju svijesti građana o tom problemu i transplantaciji organa općenito.

- Apelira i na Federalno ministarstvo zdravstva, koje u saradnji s Udruženjem DiTB, može ubrzati taj proces i dijaliziranim i transplantiranim bolesnicima omogućiti zdravlje i dostojanstveniji život - saopćeno je iz kabineta potpredsjednika FBiH.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.