13.7.2017. 12:55
0
Mogu li zbog klime da nam prorade sinusi?
Oni sa alergijama mogu da osjte začepljenje jer male čestice kao što su polen, spore buđi, prašine i grinja, zaglavljene u filterima za klimu, aktiviraju se kada se uključi klima-uređaj.
Klima definitivno utiče na to da li će nekome curii nos ili se zapušiti, i to iz nekoliko razloga, tvrde američki stručnjaci.

Pod jedan, ulazak u hladniju, suh sobu može da pokrene curenje nosa, isto baš kao što i izlazak na hladan zimski dan čini da neki ljudi ne mogu bez papirnih maramica.

Izgleda da hladan vazduh izaziva refleks nervnog sistema u nosu koji aktivira žlijezde u nazalnim membranama da proizvode sluz. Problem može da bude posebno izražen kod onih sa problemima sa alergijama. Promjene u temperaturi i vlažnosti trebalo bi, ipak, da izazovu samo privremeno začepljenje.

Oni sa alergijama mogu da osete začepljenje jer male čestice kao što su polen, spore buđi, prašine i grinja, zaglavljene u filterima za klimu, aktiviraju se kada se uključi klima-uređaj.

Zagađivači i bakterije ne bi prouzrokovali alergijsku reakciju sami po sebi, ali bi mogli da iziritiraju nos. Izlaganje sporama buđi može da izazove alergijsku reakciju koja može da potraje i znatno duže.
Naglašava se važnost redovnog mijenjanja filtera na klimi.

Ako ih ne održavate dobro, sve što udišete filtrira se kroz ovaj gigantski 'list' prašine", vraćajući prašinu u vazduh, što i baš nije korisno, piše Mens Health.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.