5.11.2017. 21:45
0
Hrana koju ne smijete jesti poslije treninga
Postoje određena pravila prehrane kojih se treba držati ako želite postići fit formu. Najbitnije je nakon treninga ne pojesti više kalorija nego što ste izgubili, a obrok bi trebao sadržavati proteine i ugljikohidrate.


Treba izbjegavati masnu hranu, ali postoje i još neke "zle" namirnice koje treba držati podalje.

Brza hrana

Izbjegavajte brzu hranu bogatu nezdravim masnoćama, jer ćete tako usporiti probavu te omogućiti mastima da se zadrže u tijelu.

Sirovo povrće

Iako se čini da je ovo odličan izbor hrane nakon treninga, sirovo povrće vam neće dati dovoljno kalorija za obnovu mišića i energije. Kad baš poželite grickati celer ili mrkvu, pobrinite se da ih kombinirate s nekim proteinskim dodatkom - jogurtom, humusom ili maslacem od nekog orašastog voća.

Slane i slatke grickalice

Čips i slani štapići pridonijet će gubitku kalija, koji ionako trebate nadoknaditi nakon napornog treninga. Umjesto slanih grickalica, pojedite bananu ili suho voće, a ne vjerujte ni slatkim tvorničkim žitaricama.

Mliječna čokolada

Čokolada se nekad čini neodoljivim izborom nakon teretane no visok udio šećera i malo kakaa mliječnu čokoladu čini užasnim izborom. Radije odaberite tamnu čokoladu, s barem 70-75 posto kakaa, i dobit ćete antioksidanse bez previše praznih kalorija.

Pizza

Masna i slana pizza loš je izbor nakon vježbanja, jer će poništiti sav uložen trud. Odaberi neke zdravije ugljikohidrate, poput krekera od cjelovitih žitarica i manje masni sir.

Energetske pločice i pića

Preskočte sve što u svom nazivu sadrži "energiju". Ove pločice i pića sadrže puno šećera i kalorija, pa ih radije konzumirajte prije treninga. Nakon treninga možete popiti običnu ili kokosovu vodu.

Pekarski proizvodi

Većina pekarskih proizvoda u sebi ima puno loših ugljikohidrata, soli ili šećera. Radije pojedite nešto što sadrži cjelovite žitarice.

Jaja i slanina

Vaši mišići trebaju proteine no slanina je loš izbor nakon treninga jer već i sama jaja sadrše dosta masti. Zato ih radije kombinirajte sa sirom i mahunarkama, u kombinaciji s povrćem koje će vam dati potrebna vlakna.

Gazirani i voćni sokovi

Čak i ako pijete svježe iscijeđen sok, unijet ćete previše šećera u tijelo bez da iskoristite vlakna. Umjesto soka pojedite cijelu voćku, prenosi Avaz.

(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.