5.12.2017. 13:16
0
Stalno vam je hladno? Evo koji su glavni razlozi za to
Postoje ljudi kojima je hladno kada se temperature spuste ispod nule, ali i oni kojima je stalno hladno.

Spadate li u drugu skupinu, onda ste sigurno nekoliko puta naišli na negodovanje okoline kada ste, primjerice, jedini u uredu htjeli zatvoriti prozor dok je drugima bilo vruće. A ako je jedino objašnjenje koje vam je do sada neko za to ponudio bilo da ste zimogrozni, vrijeme je da napokon otkrijete i koji su pravi razlozi za to što vam je hladnije nego drugima. Evo što o svemu kaže stručnjakinja.

Za početak, važno je znati da je ženama općenito hladnije nego muškarcima iz jednostavnog razloga što im se "toplina nakuplja oko vitalnih organa", kako navodi doktorica i profesorica medicine Rošini Radž (Roshini Raj). 

Na osjećaj hladnoće može utjecati i niska razina tjelesne masti koja inače djeluje kao neka vrsta izolacije. Umor i dehidracija su također mogući krivci, jer nedostatak sna dovodi do usporavanja metabolizma i oslabljene cirkulacije. S druge strane, voda pomaže tijelu u zadržavanju i sporijem oslobađanju topline, odnosno u održavanju ujednačene tjelesne temperature, piše Index.hr.

- Drugi mogući uzroci za učestalo drhtanje uključuju nisku razinu željeza ili vitamina B12, koji igraju veliku ulogu u reguliranju tjelesne temperature - dodaje Radž te preporučuje da u svakom slučaju posjetite doktora koji će prepoznati vaš problem i dati vam najbolji savjet.

(Avaz)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.