25.12.2017. 13:29
0
U srijedu postepeno poboljšanje kvaliteta zraka
Nepovoljna meteorološka situacija u većem dijelu BiH (osobito u kotlinskim dijelovima) uvjetovala je značajno povećanje koncentracija zagađujućih materija u zraku. Povećane koncentracije zagađujućih materija, zajedno s gustom maglom, u pojedinim dijelovima BiH manifestiraju se kao gust smog.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) naglašavaju da je najizraženije zagađenja zraka osjetno u najvećim populacijskim središtima i u blizini industrijskih i termoenergetskih postrojenja u središnjoj i sjeveroistočnoj Bosni.

- Najviše koncentracije lebdećih čestica (PM10) su u nedjelju zabilježene na mjernim mjestima u Kantonu Sarajevo, gdje su se srednje dnevne koncentracije kretale od 56 ug/m3 na Vijećnici do 170 ug/m3 na Ilidži (dozvoljena srednja dnevna koncentracija iznosi 50 ug/m3). Neznatno niže koncentracije lebdećih čestica (prašine) su mjerene u Zenici, Tuzli, Lukavcu i Živinicama. Koncentracije ostalih mjerenih materija u sarajevskom zraku su u dozvoljenim granicama - navodi se.

Koncentracije sumpordioksida su visoke u Živinicama, Tuzli, Lukavcu i Zenici gdje prekoračuju propisanu graničnu dnevnu vrijednost. Srednja dnevna koncentracija u Živincima je jučer iznosila 129, a u Tuzli 150 ug/m3 (dozvoljena srednja dnevna koncentracija iznosi 125 ug/m3).

Nešto bolja je situacija na mjernim mjestima u Jajcu i Goraždu i Kaknju gdje su koncentracije lebdećih čestica i drugih promatranih materija u zraku blizu propisanih graničnih vrijednosti.

- Slilčna situacija je i danas, koncentracije navedenih zagađujućih materija mogu ostati na trenutnom nivou ili rasti do srijede - ističe se.

U srijedu se očekuje postepeno poboljšanje općih meteoroloških uvjeta s aspekta kvaliteta zraka, „destabilizacija atmosferskih odnosa s pojačanim južnim vjetrom trebalo bi da uvjetuje intenzivniju cirkulaciju zraka iz kotlina“.

- Slične epizode povećanog zagađenja ne očekujemo u novoj kalendarskoj godini - navode iz FHMZ.

Podsjećaju da se, tokom cijele zime, mogu očekivati duže ili kraće epizode s izuzetno zagađenim zrakom koje mogu imati negativne efekte na zdravlje ljudi, privredne, saobraćajne i druge aktivnosti.

- Institucije na kantonalnim i općinskim nivoima su dužne da, u slučaju povećanih koncentracija zagađujućih materija, poduzimaju mjere za njihovo smanjenje i smanjenje negativnih efekata zagađenja - navodi se.

(Fena / Haris Ahbabović)

ZrakBiH
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.