28.12.2017. 19:51
0
Promijenite svoje navike spavanja jer vam prijeti povećana opasnost od teških bolesti
Ljudi bez vazduha mogu da žive tri minute, bez vode tri dana, a bez hrane 21 dan. Između vode i hrane postoji nešto podjednako važno za naš organizam a to je san.

Bez sna možemo da živimo 11 dana, a da se pritom svaki dan povećava rizik od smrti. San je jedna od najvažnijih potreba ljudskog organizma, a često smo skloni da je zanemarujemo. Godinama istraživači i ljekari ispituju ljudski mozak, a nikada nisu dali tačno objašnjenje za to koje su posljedice nedostatka sna.

Ipak, jedno dansko istraživanje iz 2013. godine pokušalo je da odgonetne misteriju vezanu za san. Ovako funkcioniraju stvari: naš mozak se hrani energijom iz krvi, a sve dok se krv pumpa, mozak postaje ''teži''. 

Tokom sna, određeni djelovi mozga ne funkcioniraju i umanjena potrošnja energije smanjuje oticanje nerava. Krv iz mozga se povlači ostavljajući prazan prostor. Taj proces koji se neprestano odvija u našem mozgu čini san najvažnijim za naše zdravlje.

Ako ne bismo uopće spavali, toksini bi se sakupljali i poslije 200 sati bi nas konačno i ubili. U slučaju ograničenog sna, isti toksini nas ubijaju, ali vremenom. Nedostatak sna povezuje se sa ozbiljnim stanjima i posljedicama po zdravlje – povećan rizik od srčanog i moždanog udara, glavobolje, Alchajmerova bolest, Parkinsonova bolest...

Stoga ljekari savjetuju da je minimum sedam sati sna neophodno za normalan rad organizma u toku dana, a ne pet ili šest, koliko obično spavamo i dozvoljavamo toksinima da nam se poigravaju sa zdravljem.
 
(Avaz/Ajla Hurko)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.