1.1.2018. 19:49
0
Namirnice koje nikako ne smijete da jedete na prazan stomak
Doručak je najvažniji obrok, ali obratite pažnju koje namirnice konzumirate na prazan stomak. Ovim obrokom započinjete dan i daje vam snagu da izdržite svakodnevne obaveze. Zato pazite šta unosite u organizam kad ustanete.

Ove namirnice ne bi smjele da budu na vašem tanjiru kada ujutru ustanete iz kreveta. 

Citrusi – voće

Narandža, grejpfrut i limun su nadaleko poznati po svojim hranljivim i zdravim materijama, ali i zbog obilja vitamina C. Kako bilo, oni nisu dobar izbor za doručak zbog kiseline koju imaju u sebi, a koja može da izazove gorušicu i poveća šanse za gastritis.

Začinjena hrana

Može da iritira vaš sistem za varenje i izazove gorušicu.

Banana
Ako ujutru prvo pojedete bananu povećat ćete nivo magnezijuma u krvi koji kasnije dovodi do problema sa srcem. Ona može da bude zdrava užina, ali je treba izbjegavati na prazan stomak.

Gazirana pića
Ukoliko nije svježe napravljen smuti ili sok ne postoji ništa što može da zamijeni vodu i gazirana pića definitivno treba izbjegavati. Ne samo za doručak i ručak, već generalno. Ova pića će vam samo usporiti metabolizam i bit ćete naduveni tokom dana.

Zeleno povrće 
Ono je savršeni izbor za salatu uz ručak, ali to ne važi za doručak. Zeleno povrće ima dosta aminokiselina koje mogu da izazovu gorušicu i nadimanje. Ako osjećate bol u stomaku izbalansirajte unos zelenog povrća jer će samo iritirati vaš stomak ako ga jedete na prazan stomak.

Kruška
Može se svrstati u istu grupu kao i zeleno povrće i konzumira se samo za ručak jer u suprotnom izaziva gorušicu.

Kruška
Još jedno veoma zdravo voće koje nije dobar izbor za doručak. Usljed obilja sirovog vlakna, može da ošteti sluznicu i da izazove čudan osjećaj u stomaku.

(Avaz/Ajla Hurko)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.