9.1.2018. 15:49
0
Zašto svrbi koža na glavi
Svrab kože na glavi vrlo je neprijatna pojava koja smeta i samoj osobi, ali i svima u njenoj okolini. Pojedinci koje muči svrab glave čak navode da se češu i u snu, što je ipak ekstrem kada je u pitanju ovo ni malo prijatno stanje.

Iako je mnogima prva asocijacija na svrab kože glave postojanje ušiju, činjenica je da svrab glave najčešće ukazuje na pogrešnu ili neodgovarajuću njegu ovog dijela tijela.

Međutim, da biste mogli pristupiti bilo kom vidu liječenja, važno je znati koji su sve mogući uzroci za pojavu svraba na ovom dijelu tijela najmanje zaštićenom od negativnih utjecaja vanjske sredine.

Mogući uzroci
Kada je u pitanju svrab glave mogući uzroci koji ga izazivaju su brojni. Zato je vrlo važno najprije razmisliti o kozmetici koju koristite, budući da se svrab ovog dijela tijela najčešće javlja ukoliko duže koristite neki šampon ili šampon koji jednostavno ne prija koži glave.

Jedan od mogućih uzroka koji se često navodi uz nasljedni faktor jeste povećana izloženost stresnim situacijama ili recmo nervoza pred neki događaj koja utiče negativno na lučenje znojnih žlijezda i hormona, a što opet rezultira pojavom ove, ali i mnogih drugih neprijatnosti.


Među uzrocima je i postojanje nekog ozbiljnijeg oboljenja kože glave, kao što je recimo psorijaza, neurodermatitis ili gljivično oboljenje kože na ovom dijelu tijela.

A na ovu pojavu uz sve navedeno utječe i starosna dob, jer je dobro poznat podatak da kako vrijeme odmiče i čovjek stari, koža na cijelom tijelu pa i na glavi postaje sve suhlja.

Svrab kože i opadanje kose
Mada nije uobičajeno, može se dogoditi da se jave zajedno svrab kože glave i opadanje kose. Ovo se najčešće događa ukoliko je osoba izložena stresnim situacijama sa kojima se ne uspijeva izboriti na adekvatan način.

Ukoliko se jave svrab kože glave i opadanje kose svakako je najbolje obratiti se dermatologu kako bi najprije utvrdio pravi razlog ove pojave, a zatim i najbolji mogući način liječenja.

Svrab bez peruti
Iako se ova pojava najčešće vezuje uz pojavu prhuta, može se javiti svrab glave bez prhuta. U većini slučajeva se ovo vezuje uglavnom za neka oboljenja poput recimo gljivica. Zato je definitivno najbolje obratiti se dermatologu kako biste dobili adekvatan tretman za liječenje.


Kad je u pitanju perut
Svrab glave i perut najčešće idu zajedno. Moguće je da svrab izazivaju šampon ili balzam koji se koriste za uklanjanje prhuta. U tom slučaju treba ih promijeniti i problem je riješen.

Takođe, svrab glave i prhut se, između ostalog mogu javiti i kao posljedica nedovoljnog ispiranja kose nakon pranja, ali i ukoliko često posjećujete frizera recimo koji baš i ne vodi mnogo računa o higijeni.

U svakom slučaju je mnogo lakše pronaći i otkloniti uzrok kada se jave zajedno svrab glave i perut, nego kada se javi samo svrab glave bez prhuta.


Za djecu – kod dermatologa
Ukoliko nisu u pitanju uši, svrab glave kod djece mahom nastaje od neodgovarajuće higijena, ali u pojedinim slučajevima i od oboljenja same kože glave.

Ako i pored adekvatne higijene i dalje postoji svrab glave kod djece, najbolje je obratiti se dermatologu kako bi se utvrdio tačan uzrok i u skladu sa tim sprovelo preporučeno liječenje.

Prirodni lijek za svrab glave

Najbolji prirodni lijek za svrab glave podrazumijeva korišćenje prirodnih maski i to na bazi maslinovog ulja, ali i različitih vrsta ulja koja izuzetno pogoduju suhoj koži i kosi (bademovo, ricinusovo, ulje od noćurka i druge vrste).

Savjet je da budete uporni u primjeni prirodnih pakovanja za kosu kako biste vidjeli njihov efekat i na koži glave.

Naravno, bez obzira za koji prirodni lijek za svrab glave da se odlučite, najvažnije je da prije primjene tačno utvrdite uzrok nastanka ove pojave.

Pa tako, ukoliko je to recimo neka jača stresna situacija kojoj ste bili izloženi, to je lako rješiv problem, u budućnosti je, ako je moguće, treba izbjegavati.

Je li šampon rješenje?
U zavisnosti od uzroka, zavisit će i koji šampon protiv svraba kože glave je najbolje koristiti. U suštini, najbolje je koristiti one koji se pripremaju bez dodataka različitih konzervanasa.

Upravo zato najbolji su šamponi namijenjeni bebema, budući da su izuzetno blagi, te da sadrže najmanji procenat štetnih materija od svih šampona dostupnih na našem tržištu.

Ali ono što je najvažnije bez obzira koji šampon izaberete, jeste ispiranje kose i nanošenje balzama. Naime, pravilno nanošenje balzama kojim se ne utiče na kvalitet kose i kože glave podrazumijeva da se on nanosi isključivo na krajeve kose, a ne i na cijelu kosu.

I najvažnije: dobro ispirajte i šampon i balzam ako ga koristite, te vodite računa da to ne činite ni previše hladnom ni previše toplom vodom.

Prirodni lijek: žumance i maslinovo ulje
Prirodni lijek za svrab glave podrazumijeva najčešće masku koja se priprema od žumanceta i maslinovog ulja koje ima izuzetno blagotvoran efekat u ovom slučaju. Međutim, da bi ova maska zaista pokazala šta može, treba je primjenjivati bar jednom nedjeljno, a idealno je dva puta u toku nedjelje i to u dužem vremenskom periodu.

(Ajla Hurko)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.