5.2.2018. 13:45
0
Hren - Prirodni antibiotik, čuvar imuniteta i efikasan lijek za plućne bolesti
Sok od hrena uništava bakterije dizenterije, salmonele, tuberkuloze, kao i mnoge gljivice koje parazitiraju na čovjeku i biljkama. Poboljšava funkciju organa za probavu tako što stimuliše lučenje želučanih i crijevnih sokova, žuči i enzima iz pankreasa. Hren podstiče i rad jetre, podstiče rad srca i cirkulaciju, a usto, odličan je diuretik te pomaže kod reumatizma.

Za razliku od naše kuhinje i medicine, gdje hren još uvije nije dobio zasluženo mjesto, Rusi se odavno oslanjaju na fantastična svojstva ove začinske biljke, obilato je koristeći u razne svrhe. Kad je ishrana u pitanju, upotrebljava se svjež korjen hrena i to najčešće kao začin za hladna jela, salate i rubu, ali i proizvode od mesa. Ima veoma oštar miris i ljut ukus, pa ha je dovoljno upotrijebiti u sasvim maloj količini, piše “B92“…

Njeogova uloga u ishrani se sastoji prvenstveno u tome da nadraži sluzokožu želuca, koja onda pojačava lučenje kiseline u žuči, a samim tim i poboljšava opšte stanje organizma.

Šta sve krije u sebi

Korjen hrena ima skoro pet puta više vitamina C nego limun i narandža. Što se tiče toga, od njega su samo jači šipak i crna ribizla. Sadrži i ugljene hidrate, bjelančevine, masti, eterična ulja, mineralne soli i fintocide, odnosno prirodne antibiotike. Tu su i glukoza, kalijum i singirin – sastojak zadužen za čuvenu ljutinu korijena hrena.

Budući da sadrži etarsko ulje, čak i male količine ovog korjena dovoljne su za stimulisanje apetita i poboljšanje rada crijeva. Pored korijena, upotrebljava se i mladi list, tj., svježa biljka sa cvjetovima, i to najčešće za pripremu salata. Listovi hrena vrlo su bogati askorbinskom kiselinom i beta – karotenom, a od minerala prednjače kalijum, kalcijum, magnezijum, sumpor, gvožđe i fosfor.


 
Prilikom konzumiranja, korijen hrena je najbolje što sitnije izrendati jer se tako lakše priprema i duže traje. Mnogi stari ljudi u Rusiji kao tajnu dugog i zdravog života navode upravo korijen hrena. Naučeni su od malih nogu na njegov specifičan okus, i stavljaju po kašičicu hrena u skoro svaki obrok. Veoma često njime začinjavaju i piće.

Biljka vrijednija od zlata

Hren ima izrazito antimikrobno dejstvo – pomaže organizmu da uništi bakterije. Sok od hrena razblažen vodom dobar je za ispiranje upaljenog grla bolesnih desni. Pored prirodnog antibiotika, hren sadrži i lizozim – protein s baktericidnim djelovanjem koji se koristi i u zvaničnoj medicini.

Upravo zato, kašu od korijena hrena mnogi Rusi koriste za liječenje gnojnih rana i različitih čireva na koži uzrokovanih upornim bakterijama. Narendani korijen hrena se može čuvati najviše sedam dana, nakon čega gubi svoja ljekovita svojstva. Osim što stimuliše sistem za varenje, hren liječi upaljene urinarne kanale, a ima i jako diuretičko svojstvo, te potpomaže izbacivanje kamenca u bubregu.


Također, blagotvoran je u slučaju cistitisa, gihta i reume. Rusi su njime liječili i promrzline, upaljene nerve na licu i tijelu, razne oblike neuralgije i bolesti zglobova. Ipak, najpopularniji je kao domaći lijek za kašalj i bolesti disajnih organa. Također, hren umanjuje žeđ, pa se samim tim, zbog smanjenog konzumiranja tečnosti reguliše i nivo šećera u krvi, što pogoduje dijabetečarima.

Ruski narodni lijekovi od hrena

BRONHITIS – Izrendajte korijen hrena pa iscijedite iz njega sok, kojim ćete zatim nakvasiti pamučnu tkaninu i staviti je na grudi. Kožu prethodno namažite nekim biljnim uljem. Kompresu utoplite i držite je najmanje pet sati ili preko noći. Kura traje do ozdravljenja.

GUBITAK GLASA, PROMUKLOST – Komadić korijena hrena veličine lješnika sitno isjeckajte i prelijte trećinom šolje ključale vode. Poklonite i ostavite da odstoji 20 minuta. Zatim procijedite i dodajte malo šećera. Uzimajte po kašičicu nekoliko puta dnevno.

UPALA SINUSA – Na zagrijanu ringlu stavite narendani hren, pa udišite njegova isparenja pet do deset minuta. Najbolje je da ovo radite pred spavanje. Ponavljajte proceduru nekoliko dana – i ubrzo ćete primjetiti kako vam se sinusi čiste, a bolovi nestaju.

ASTMA – Na laganoj vatri kuhajte šolju jabukovog sirćeta i četiri kašike narendanog hrena. Kada se hren smekša, procijedite ga pa dobijenoj količini dodajte isto toliko meda. Smjesu lagano kuhajte dok se ne zgusne, a onda joj dodajte ranije skuhani hren. Ostavite kašu da se ohladi. Ovako dobijeni lijek pijte ujutru i uveče.

NESANICA – Narendajte korijen hrena i prelijte ga vodom tako da sirovina ogrezne. Ostavite to da odstoji 36 sati, a zatim dodajte med i istoj količini. Uzimajte po kašiku ujutru i uveče dok vam se san ne normalizuje.

GLAVOBOLJA – Dvije-tri kašika izrendanog korijena hrena poklopite u tegli od pola litra na 15 minuta. Zatim otvorite teglu pa na usta udahnite paru od hrena. Zadržati dah tri sekunde, pa izdahnite kroz nos. Napravite tri udaha i izdaha. Po potrebi, ponovite isto kroz pola sata.


(Admir Oručević)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.