29.3.2018. 10:00
0
Jedna sestra oboljela od raka, druga imala simptome
Megan i Sophie Walker, 11 iz Edinburga nerazdvojne su jednojajčane blizanke koje jedna drugoj završavaju rečenice, imaju isti ukus u svemu i dobivaju jednake ocjene u školi. Kad se jedna od njih razboljela, njihovim roditeljima srušio se cijeli svijet.

Opsežni pregledi
Jedna blizanka počela je, naime, osjećati simptome prije nego što je njenoj sestri dijagnosticirana teška bolest. U trenucima kad je Megan počela osjećati zdravstvene tegobe, žalila se na učestalu iscrpljenost i mučninu, a Sofija je bila sasvim dobro. Nakon opsežnih pregleda u bolnici, kod Megan nije utvrđena nikakva bolest.
  
No, Sofija se najednom počela osjećati loše i pokazalo se da ima rak, koji je povezan sa simptomima koje je ranije pokazivala Megan. Obje djevojčice su sa 40 kilograma smršavjele na 35. Njihova majka Rebeka rekla je kako je to bilo prestrašno te kako nije bilo indikacije da nešto nije uredu sa Sofijom, ali da su bili zabrinuti za Megan, koja je bila blijeda i iscrpljena, prenosi Avaz.

Teška dijagnoza
No, Sofiji je na bubregu pronađen Wilmsov tumor. Teška dijagnoza pogodila je porodicu pa je otac Džimi (Jamie, 39) morao odustati od svog biznisa da bi se mogao brinuti za kćerku. Sofija se bojala gubitka svoje duge kose, ali ju je sestra Megan podržavala. Čak je zamolila majku da je ošiša kako bi ona i Sofija opet izgledale jednako. Majka joj to nije odobrila.

U decembru je Sofiji uklonjen tumor zajedno s njenim lijevim bubregom. Do ljeta će biti na hemoterapiji. Postoje dobri izgledi da ozdravi, jer je ovaj tretman uspješan u 85 posto slučajeva kad je Wilmsov tumor u pitanju. U međuvremenu, Megan prolazi kroz psihoterapiju da bi se mogla lakše nositi s ovim neugodnim događajima.

Podrška porodice
Sofija ima potporu svoje drage Megan, kao i još sedmero braće i sestara Džejmsa (James, 15), Emili (Emily, 14), Lusi (Lucy, 12), Danijela (Daniel, 8), Olivije (Olivie, 6), Ele (Ella, 4) i Nejtana (Nathana, 3). Prema riječima majke djevojčica, Megan sada želi biti sa Sofijom više nego ikad.

(Ajla Hurko)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.