14.4.2018. 10:00
0
8 simptoma opasnog nedostatka proteina u organizmu
Dobro je poznato da proteini igraju vitalnu ulogu u funkcionisanju našeg tijela. U slučaju nedostatka proteina, tijelo će patiti. Studija je pokazala da oko 1 milijarde ljudi u svijetu pati od nedostatka proteina. Ovaj broj je naročito velik u Centralnoj Africi i Južnoj Aziji: 30% djece unosi premalo proteina. Kako da znate da li imate manjak proteina? Postoje znaci i simptomi koji ukazuju da imate problem.

1. Žudnja za hranom

Ako ste uvijek gladni i žudite za hranom i grickalicama, uzrok tome može biti nizak nivo proteina i ishrana sa mnogo ugljenih hidrata, odnosno šećera. Problem je u tome što unosite visoko kaloričnu hranu koja ima malo proteina u odnosu na broj kalorija, prenosi “Fokuzz“.

2. Gubitak mišićne mase i bol u zglobovima

Mišići su najveći rezervoari proteina u tijelu. Slabost u mišićma, bol i gubitak mase znak su manjka proteina u organizmu. Studija je pokazala da su ovi simptomi najčešći kod starijih ljudi. Proteini su ključni za rast i održavanje mišića.

3. Problemi sa kožom i noktima

Manjak proteina rezultira slabim i krhkim noktima, a ponekada se pojavljuju i bijele mrlje i smeđe linije na samim noktima.
Manjak proteina pogađa i kožu, jer oni omogućavaju regeneraciju ćelija, proizvodnju novih i zamjenu mrtvih ćelija. Ukoliko se ovo desi, primijetićete da je vaša koža suha, perutava i ispucala.

4. Gubitak kose

90% naše kose čini protein pod imenom keratin. Ako ne unosite dovoljno hranljivih materija, kosa postaje tanka i blijedi. Ovo se dešava jer organizam prestaje da koristi proteine za stvari koje nisu ključne kao što je rast kose u namjeri da ga sačuva.

5. Masna jetra

Masna jetra je jedan od najčešćih simptoma nedostatka proteina i ako se ne liječi, dovodi do bolesti masne jetre, koja se ispoljava zapaljenjem jetre, oštećenjem jetre i potencijalnim otkazivanjem jetre.
Ovo je uobičajeno stanje kod onih koji konzumiraju mnogo alkohola, gojaznih ljudi, pa čak i djece.

6. Povećan rizik od preloma kostiju

Kao i na mišiće, nizak unos proteina utiče i na kosti. Nedostatak proteina dovodi do slabljenja kostiju, čime se povećava rizik od lomljenja. Ovo se najčešće dešava jer je protein neophodan za apsorpciju kalcijuma i učestvuje u metabolizmu koštanih ćelija.

7. Poremećaj sna

Ako imate problema sa spavanjem, to je vrlo vjerovatno povezano sa manjkom proteina. Proteini koje unosimo hranom jesu gradivni materijal za triptofan, amino kiselinu koja dovodi do pospanosti. Stoga, prije spavanja je poželjno jesti namirnice bogate proteinima kako bismo dobro spavali.

8. “Mentalna magla”

Dovoljan unos proteina je neophodan za pravilnu moždanu funkciju. Ako osjetite nedostatak motivacije, loše pamćenje ili imate problem sa učenjem novih stvari, to je znak nedostatka proteina. Studija kaže da su dopamin, epinefrin i serotonin neurotransmiteri neophodni tijelu kako bi se fokusiralo.

Preporučeni dnevni unos proteina za odrasle iznosi 56 grama za muškarce, 46 grama za žene, a za djecu – od 19 do 34 grama zavisno od njhovog uzrasta. Ova cifra varira u slučaju trudnoće ili bolesti.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.