Šparoge su se prije smatrale delicijom, a nekada davno mogle su se pronaći samo na bogataškim stolovima. Zbog svog ukusa i ljekovitih svojstava cijenjene su još u razdoblju Starog Rima, kad su čitave flote brodova odlazile u prikupljanje šparoga za careve.
Možda se upravo zbog toga ponekad zovu carsko povrće, iako je danas ova supernamirnica dostupna svima, pa se mogu kupiti na pijacama i u tržnim centrima.
Ovo je takođe jedna od najstarijih samoniklih kultura na Mediteranu.
Ljekovita svojstva šparoge
Šparoga ima bogatu nutritivnu vrijednost – sadrži vitamine A, K, B, C i E, folnu kiselinu, bakar, vlakna, mangan, kalijum, kolin, cink, magnezijum i selen.
Uz svoj bogat nutritivni profil, šparoga je siromašna kalorijama. Sto grama šparoga sadrži tek 20 kalorija – što je čini idealnom namirnicom za mršavljenje. Zahvaljujući saponinima i flavonoidima, šparoga ima snažna antiupalna svojstva. Zbog toga povoljno djeluje kod bolesti srca i krvnih žila.
Šparoga je jedan od najbogatijih izvora rutina – flavonoida koji smanjuje holesterol i krvni pritisak te jača krvne sudove.
Porcija šparoga sadrži čak 114 odsto preporučene dnevne količine vitamina K, koji je neophodan za sintezu osteokalcina – proteina koji jača kosti. Vitamin K sprečava nakupljanje kalcijuma u tkivima koje može dovesti do ateroskleroze, kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Velike količine inulina u šparogi ključne su u liječenju probavnih problema. Naime, inulin je idealna hrana za dobre bakterije koje poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari, smanjuju rizik od alergija i raka crijeva.
Vlakna u šparogi podstiču probavu te smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2.
Šparoga, uz lubenice i avokado, spada u namirnice najbogatije glutationom. Glutation je jedan od najproučavanijih i najvažnijih antioksidanasa. Bitan je za cjelokupno zdravlje, obnavljanje imunoloških ćelija i jedan je od najjačih sredstava za čišćenje organizma. Niski nivoi glutationa povezane su s preranim starenjem, pa čak i smrti.
Pomažu pri mršavljenju
Pokušavate da skinutw višak kilograma? Pokušajte sa šparogama. Imaju malo kalorija, a puno vlakana koja će vas zasititi. Prehrana bogata vlaknima snižava nivo holesterola i šećera u krvi.
Pročišćava urinarni trakt
Šparoge sadrže visoke nivoe aminokiseline asparagin, koja djeluje kao prirodan diuretik te tijelo rješava soli i viška tekućine.
Djeluju kao afrodizijak
Vitamin B6 podstiče osjećaj uzbuđenja, a kako su pune i vitamina E, stimulisaće polne hormone i kod muškarca i kod žena.
Rješava vas osjećaja nadutosti
Ako vam se čini da ste naduti nakon svakog obroka, dodajte jelima šparoge i izbjegnite problem. One unapređuju zdravlje probavnog sistema, a kako sadrže i probiotik, na prirodan način balansiraju broj dobrih bakterija u crijevima.
Sadrži folnu kiselinu
Folna kiselina neophodna je za sintezu DNK, normalan rast i razvoj, pa se posebno ističe njena važnost u trudnoći. Folna kiselina takođe je važna u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, koja tijelom prenose kiseonik, te u stvaranju ćelija koje čine sluznicu i kožu.
6. Sadrže vitamine K i E
Iako su fantastični i ostali nutrijenti koje sadrži šparoga, vitamin K je posebno važan jer održava kosti zdravima, dok se vitamin E brine da vaš organizam primi dovoljnu količinu antioksidanasa koji će vas zaštititi od slobodnih radikala i ojačati vaš imunološki sistem.
Liječe mamurluk
Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, aminokiseline i minerali prisutni u šparogama mogu olakšati simptome mamurluka i zaštititi jetru od toksina iz alkohola. Stoga, kako biste izliječili mamurluk – pijte puno vode, dobro se odmorite i jedite šparoge.
(Alen Avdić)