30.9.2018. 15:50
0
Trka za ozdravljenje: Rak dojke je izlječiv ako se otkrije na vrijeme
Podršku ovogodišnjoj Trci/šetnji za ozdravljenje (Race for the Cure) dalo je 8.000 osoba iz cijele Bosne i Hercegovine, a brojni su se okupili danas u Sarajevu kako bi ukazali na činjenicu da je karcinom dojke izlječiva bolest ukoliko se otkrije na vrijeme.

Ovo je 11. put da se trka ili šetnja za ozdravljenje održava u Sarajevu, a cilj je osnaživanje zdravlja žena i njihove borbe protiv raka dojke i slični skupovi održavaju se u više od 150 gradova širom svijeta.

Ovaj događaj okupi žene koje su preživjele ovu bolest, ali sve one koji žele pokazati solidarnost s oboljelima i izliječenima, a sva sredstva od registracije utroše se za besplatne mamografske preglede u ruralnim dijelovima BiH te pakete pomoći za svaku novooperisanu ženu.

U okviru ovog događaja organizirana je i dječija utrka, utrka za odrasle, glavna šetnja, kao i zagrijavanje učesnika, čas zumbe te koncert, a projekt su do sada podržale brojne poznate osobe.

Prema svjetskim podacima, od raka dojke oboli oko 1.670.000 žena, a iako BiH nema jedinstven registar oboljelih prema podacima medicinskih ustanova u BiH oko 500 žena godišnje umre od raka dojke, a broj oboljelih je između 1.400 i 1.500.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.