28.10.2018. 14:51
0
Obilježen Evropski dan doniranja organa, transplantacija šansa za novi život
Bosna i Hercegovina je i dalje „nigdje“ kada je u pitanju doniranje organa, kazao je to danas povodom Evropskog dana doniranja organa predsjednik Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH Tomislav Žuljević ističući da je to zbog toga što se vrlo malo pažnje posvećuje tom načinu liječenja koje spašava ljudske živote.

Iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH su upozorili, a povodom Evropskog dana darivanja organa da „zakon u FBiH nije zaživio i da dijalizirani pacijenti umiru čekajući transplantaciju".

- Nekima je to i jedina šansa da dobiju šansu za novi život, a tu, prvenstveno, mislimo na transplantaciju jetre i srca. Ipak, najviše je bubrežnih bolesnika, te se procjenjuje da je u BiH oko 3.000 pacijenata na hemodijalizi, koja je jako skup način liječenja i veliki teret za proračun svake države – naveo je Žuljević.

Prof. dr. Halima Resić istakla je kako od tih 3.000 pacijenta, jedna trećina bi mogla biti spašena transplantacijom samo da se zdravstvena politika i liječnici više pobrinu i uključe u implementaciju izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva FBiH, koje su usvojene prije manje od godinu dana.

-  Što se tiče doniranja organa, još su tu predrasude velike i ovdje bez medijske podrške, bez jednog kvalitetnog programa na nivou cijele BiH, nema napretka – kazala je Resić.

Lada Sarajlić iz Federalnog ministarstva zdravstva istaknula je da je presađivanje organa, tkiva i stanica jedno od najvećih dostignuća moderne medicine.

- To je jedini zahvat koji spašava živote u završnim stadijima otkazivanja organa. Jedan darivatelj može spasiti osam života darivanjem organa, te spasiti ili poboljšati i do 100 života darivanjem tkiva – istakla je Sarajlić.

Obilježavanje Evropskog dana darivanja organa organizira se od 1996. godine.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.