7.11.2018. 12:43
0
Zbog načina na koji raspoređujete vaš novac u novčaniku možda "bolujete" od opsesivno-kompulzivnog poremećaja
FOTO: Source.ba / Arhiva
Ukoliko nikako ne možete da shvatite kako trošite novac, to je zato što teško možete da organizujete vaša primanja i vaš novčanik.

Piše: Haris Ahbabović

Novac voli red, sklad i određene boje. Ako želite da malo bolje stojite finansijski potrudite se da vam novac u novčaniku bude lijepo složen i da znate gdje se nalazi koja novčanica. Tkođer, vrlo je bitno da uvijek znate koliko imate novca u novčaniku.

Osobe koje imaju ovako uredne novčanike su ili perfekcionisti, ili pate od opsesivno kompulzivnog poremećaja, što je vrlo vjerovatnije.

Perfekcionisti žele da im sve bude uredno i lijepo organizovano. Oni idu do te mjere da svoje račune slažu po datumima ili abecednom redu, a kada su u pitanju novčanice sve se one slažu po apoenima. Oni obraćaju pažnju čak i na boje novčanica i novčanika. Sve ovo zahtjeva dosta vremena koje mogu da potroše i na druge stvari. 

Opsesivno kompulzivne osobe imaju problem kada nešto nije u skadu sa onim na šta su one navikle zbog čega uvijek opsesivno sređuju sve pa i novac. Dezorganizacija i nered im stvara osjećaj anksioznosti i uznemirenosti pa ne mogu da funkcionišu kako treba. Zbog toga drže stvari pod kontrolom i u savršenom redu, prenosi Telegraf.rs.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.