7.11.2018. 12:48
0
Ovo su bolesti kod ljudi koje mogu da nanjuše psi
Napravljena su nova istraživanja koja kažu da psi mogu čak da namirišu neke bolesti kod ljudi.

Piše: Haris Ahabbović

Malarija

Naučnici su dokazali da je dovoljno da pas pomiriše nečije čarape da bi znao da on ima malariju. Poslije samo par mjeseci treninga labrador i labrador-retriver su mogli iz mase da izdvoje bolesnu djecu, prenosi Telegraf.rs.

Rak prostate

Još 2015. godine, jedno italijansko istraživanje je pokazalo da ukoliko trenirate pse da osjete određene hemikalije, oni mogu da predvide rak prostate. Naime, u okviru eksperimenta dresirana su dva njemačka ovčara da namirišu posebne materije i, kada su ih uveli u prostoriju sa zdravim i oboljelim učesnicima ispitivanja, psi su bili u pravu u 90 odsto slučajeva. 

Dijabetes

Psi su već korišteni u ispitivajnu njihovih sposobnosti da namirišu ekstremno visok ili ekstremno nizak nivo šećera u krvi, prenosi Telegraf.

Parkinsonova bolest

Istraživanja Univerziteta u Manchesteru nastoje da pokažu da psi mogu da se izdresiraju da osjete Parkinsonovu bolest nekada i godinama prije nego što se simptomi pojave. 

Rak dojke

Još jedna humanitarna fondacija "Buckinghamshire Healthcare" stoji iza dresure pasa da nanjuše bolest. Ovog puta se radi o raku dojke. Danas žene mogu da idu na mamografiju jednom u tri godine zbog zračenja, a ako bi psi mogli da nanjuše bolest onda bi se broj detektovanih uvećao za 50 odsto, ali bi i izlječenje bilo sigurnije.

PasBolest
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.